Actueel

Boessenkool levert bijdrage aan waterstoftransitie waterstofcentrale

Bij de vooruitgang naar een duurzamere toekomst speelt Machinefabriek Boessenkool een belangrijke rol in de energiebranche. Boessenkool heeft een groot aandeel in de modificatie aan de gasturbine van de Maxima-centrale in Lelystad.

Tags:
Foto: Boessenkool

De gascentrale Maxima in Lelystad ondergaat momenteel een baanbrekende transitie. Engie, eigenaar van de centrale, heeft plannen opgesteld om tot vijftig procent waterstof bij te stoken in de centrale. Naar aanleiding van deze plannen heeft het energietechnische bedrijf Ansaldo Energia een speciale opdracht uitbesteed aan Machinefabriek Boessenkool.

Niet elk bedrijf is uitgerust om complexe modificaties uit te voeren aan gasturbines, zoals die in de Maxima-centrale. Met de capaciteit om zowel op locatie in Lelystad als in de eigen machinefabriek in Almelo precisiebewerkingen uit te voeren, zijn meerdere onderdelen en behuizingen van de turbine bewerkt en aangepast.

Foto: Boessenkool

Blauwe waterstof: Milieuvriendelijke energiebron

De transitie naar duurzamere energiebronnen is van groot belang voor Nederland. De Maxima-centrale, gelegen op een kunstmatig eiland in het IJsselmeer, streeft ernaar om tot vijftig procent waterstof mee te stoken. Deze verandering maakt deel uit van een grotere ambitie van Engie waarbij de nadruk ligt op het gebruik van blauwe waterstof – een type waterstof dat wordt gewonnen uit aardgas met als groot voordeel dat de daarbij vrijkomende CO2 wordt opgevangen en opgeslagen. Hierdoor is blauwe waterstof een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen.

De toekomst van energie: groene waterstof

Er is een duidelijke focus op het verminderen van de afhankelijkheid van gascentrales als hoofdenergiebron. Hoewel blauwe waterstof een belangrijke stap voorwaarts is, kijkt Engie ook naar de toekomst met groene waterstof. Groene waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen zoals zon of wind, wat resulteert in een volledig CO2-vrije productie. Engie investeert momenteel in de technologieën en infrastructuur die nodig zijn om deze groene toekomst te realiseren.

Foto: Boessenkool

Tags:
De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

1 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

3 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

3 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

21 uur ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

23 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

23 uur ago