Actueel

Boessenkool levert bijdrage aan waterstoftransitie waterstofcentrale

Bij de vooruitgang naar een duurzamere toekomst speelt Machinefabriek Boessenkool een belangrijke rol in de energiebranche. Boessenkool heeft een groot aandeel in de modificatie aan de gasturbine van de Maxima-centrale in Lelystad.

Tags:
Foto: Boessenkool

De gascentrale Maxima in Lelystad ondergaat momenteel een baanbrekende transitie. Engie, eigenaar van de centrale, heeft plannen opgesteld om tot vijftig procent waterstof bij te stoken in de centrale. Naar aanleiding van deze plannen heeft het energietechnische bedrijf Ansaldo Energia een speciale opdracht uitbesteed aan Machinefabriek Boessenkool.

Niet elk bedrijf is uitgerust om complexe modificaties uit te voeren aan gasturbines, zoals die in de Maxima-centrale. Met de capaciteit om zowel op locatie in Lelystad als in de eigen machinefabriek in Almelo precisiebewerkingen uit te voeren, zijn meerdere onderdelen en behuizingen van de turbine bewerkt en aangepast.

Foto: Boessenkool

Blauwe waterstof: Milieuvriendelijke energiebron

De transitie naar duurzamere energiebronnen is van groot belang voor Nederland. De Maxima-centrale, gelegen op een kunstmatig eiland in het IJsselmeer, streeft ernaar om tot vijftig procent waterstof mee te stoken. Deze verandering maakt deel uit van een grotere ambitie van Engie waarbij de nadruk ligt op het gebruik van blauwe waterstof – een type waterstof dat wordt gewonnen uit aardgas met als groot voordeel dat de daarbij vrijkomende CO2 wordt opgevangen en opgeslagen. Hierdoor is blauwe waterstof een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen.

De toekomst van energie: groene waterstof

Er is een duidelijke focus op het verminderen van de afhankelijkheid van gascentrales als hoofdenergiebron. Hoewel blauwe waterstof een belangrijke stap voorwaarts is, kijkt Engie ook naar de toekomst met groene waterstof. Groene waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen zoals zon of wind, wat resulteert in een volledig CO2-vrije productie. Engie investeert momenteel in de technologieën en infrastructuur die nodig zijn om deze groene toekomst te realiseren.

Foto: Boessenkool

Tags:
De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

16 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago