De vakbonden verwachten duizenden metaalstakers bij de aangekondigde regionale stakingen op woensdag 20 juni bij metalektrobedrijven zoals ASML, Scania, VDL, IHC en FokkerIn grote delen van Nederland leggen de metaalwerkers hun werk neer om zich als staker in te schrijven in Eindhoven, Utrecht, Alblasserdam, Zwolle en Nijmegen. Deze regionale stakingen zijn een vervolg op de eerdere staking bij DAF en de Fokker-actie in Papendrecht.
Inzet is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. De werkgevers bieden 6,9 procent in 33 maanden.
Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: ‘Bij bedrijven overal in het land horen we hetzelfde, namelijk dat het tijd is dat de medewerkers delen in de winsten in de metaal. Ze verdienen een eerlijke cao met maatregelen om fit de finish te halen en waarbij overwerk eerlijk wordt betaald en vaste en flexwerkers gelijk betaald worden. Het is toch raar als je gewoon structureel werk doet, er genoeg werk is en je steeds moet overwerken en je toch geen vast contract krijgt? Dat is zó oneerlijk. Wij vinden het heel gewoon dat je na negen maanden flex een vast contract aangeboden krijgt.’
Loes Bezemer-Videler, onderhandelaar van CNV Vakmensen: ‘Er is een enorm tekort aan technisch personeel en dat blijft voorlopig ook wel zo. Het kan niet waar zijn dat bedrijven dikke winsten maken en werknemers daar onvoldoende van meeprofiteren. Het is geen tijd voor verslechteringen in de cao, maar juist voor verbeteringen. Een goede loonsverhoging, meer geld voor scholing, gelijke rechten voor alle werknemers, een eerlijke verdeling van de winst. We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben.’
Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog vele andere maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.
De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania. De Deelnemende stakers zijn van vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…