FNV Metaal en CNV Vakmensen roepen alle werknemers in de Metaal & Techniek (kleinmetaal) en Metalektro (grootmetaal) op om vrijdag 5 juni 2015 het werk neer te leggen. De staking begint vrijdagochtend 5 juni om 07.00 uur en duurt tot zaterdagochtend 6 juni 07.00 uur.
De cao-onderhandelingen in zowel de Metaal en Techniek (kleinmetaal) als de Metalektro (grootmetaal) zijn respectievelijk eind maart en eind april afgebroken. Werkgevers hebben vervolgens medio mei de ultimatums van de bonden in zowel de kleinmetaal als in de grootmetaal afgewezen. CNV Vakmensen bestuurder Henk Jongsma: ‘Metaalwerknemers verdienen vakmanschap en respect. Zij worden nu weggezet als een ordinaire kostenpost. Werkgevers moeten beseffen dat hun werknemers zijn geen machines die je zomaar aan en uit kunt zetten!’ FNV Metaal bestuurder Murat Sekercan: ‘Werknemers in de Metaal zeggen nee tegen de afbraakvoorstellen van de werkgevers. We vechten voor een sector die investeert in zijn mensen.’
Er wordt op 5 juni ook gestaakt in de provincie Groningen (24 uur) en in de regio Wijchen/Nijmegen (na de lunch).
Inhoud en programma dag
Wie: Werknemers van onder andere WBN, Flamco, SAB Profiel, Gispen, Diebold, Demu, Gea Bloksma, Otis, Schindler en Kone.
Waar: Savannahweg, industrieterrein Lage Weide, Utrecht
Wanneer: Vrijdag 5 juni 2015, van 07.00 – 14.00 uur
Reactie FME
De FME heeft forse kritiek op de acties die vrijdag 29 mei hebben plaatsgevonden bij metaalbedrijven als drukmiddel in de onderhandelingen voor een nieuwe Cao voor de Metalektro.
‘De acties die de bonden vandaag hebben gevoerd zijn onbegrijpelijk en schadelijk.’ Dat zegt de eerste onderhandelaar van FME, Peter Bongaerts. Hij stelt dat ‘wij een goed aanbod hebben gedaan voor een nette loonontwikkeling van jaarlijks 1,5% in de komende twee jaar. Daarnaast hebben we voorstellen gedaan voor het aanpassen van de cao aan de huidige tijd, dit om de industrie en de werkgelegenheid hier in Nederland te kunnen houden én laten groeien.’
Bongaerts noemt de acties onbegrijpelijk “omdat we een goed aanbod hebben gedaan” en schadelijk “omdat veel bedrijven nog aan het herstellen zijn van de crisis.” Hij roept de bonden op om nog eens goed naar het eindbod van de werkgevers te kijken ‘en niet te staken maar aan de onderhandelingstafel te werken aan een goede toekomst voor onze industrie.’
De FME bereidt zijn leden voor wat te doen bij acties.
Breekpunten beide cao’s volgens de bonden
- Geen reparatie WW. De WW wordt vanaf 2016 verlaagd van 38 naar 24 maanden en je bouwt langzamer WW-recht op. Dit kan alleen in de cao gerepareerd worden. Werkgevers weigeren dit.
- Jongeren horen te worden betaald op functie en ervaring, niet op leeftijd. Werkgevers weigeren verbeteringen of afschaffing van de jeugdloonschalen.
- Werkgevers weigeren het fiscale voordeel voor vakbondscontributie vast te leggen als onderdeel van de werkkostenregeling.
- Werknemers horen, zeker in deze tijd, zeggenschap te hebben over hun eigen ontwikkeling. Een persoonlijk opleidingsbudget wijzen werkgevers af
- Breekpunten in de cao metalektro
- Te laag loonbod; werkgevers bieden 1,5 procent loonsverhoging per jaar, en dan pas op 1 oktober 2015 en 1 oktober 2016. Wij vragen 3 procent. Een deel daarvan kan worden besteed aan het persoonlijk opleidingsbudget.
- Van werkgevers moet alles flex en soepel: “Komen en gaan wanneer de baas fluit.”
- Werkgevers weigeren meer zeggenschap voor werknemers over roosters en vrije tijd, zodat bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek mogelijk is.
- Werkgevers willen, zonder bemoeienis van vakbonden, op het bedrijf kunnen afwijken of zelfs afzien van je loonsverhoging.
- Werkgevers willen alle regelingen voor werknemers van 55 jaar en ouder verslechteren. De leeftijdsgrens voor onder andere verplichting tot consignatie, werken in ploegen, overwerk en karweiwerk schuift op naar 57 jaar.
- In de Metalektro (grootmetaal ) werken zo’n 140.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw,
- Breekpunten in de cao metaaltechniek
- Te laag loonbod; werkgevers bieden omgerekend 1,12 procent loonsverhoging per jaar. Wij vragen 3 procent. Een deel daarvan kan worden besteed aan het persoonlijk opleidingsbudget.
- Seniorendagen verslechteren. Werkgevers willen de seniorendagen met 55 jaar laten ingaan, nu is dat 50 jaar. Ook willen ze het aantal dagen flink verlagen. Dit kan betekenen dat je in je werkzaam leven 38,5 vrije dagen misloopt!
- Werkgevers willen niets afspreken of verbeteren op het gebied van werktijden en zeggenschap over roosters en storingsdiensten.
- In de branche Metaal & Techniek (kleinmetaal) werken ongeveer 285.000 vakmensen. Zij werken in de installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud & zilvernijverheid.