De maatregel van het ECHA betekent dat toebereidingen waarin boorzuur verwerkt is, zoals in snij-koelvloeistoffen, volgens REACH een gebruikers informatieplicht geldt indien het percentage boorzuur hoger is dan 0,1 procent.
Boorzuur wordt op grote schaal gebruikt vanwege zijn consistentiebeïnvloedende, brandvertragende, antiseptische en conserverende eigenschappen. Boorzuur wordt bijvoorbeeld toegepast in snij-koelvloeistoffen, meldt Hagoort Industriële Vloeistoffen in een persbericht. Deze leverancier adviseert gebruikers van snij-koelvloeistoffen om te informeren of hun snij-koelvloeistof boorzuur bevat en eventueel passende maatregelen te nemen.
Hagoort Industriële Vloeistoffen geeft in een reactie op deze Europese maatregel aan dat zij reeds jaren een volledig programma met boorzuurvrije snij-koelvloeistoffen in het leveringsprogramma heeft. Deze leverancier uit Hilvarenbeek levert al meer dan 30 jaar exclusief voor de Benelux Jokisch metaalbewerkingsvloeistoffen.
Directeur-eigenaar Pim Hagoort vertelt dat hij een volledig programma met boorzuurvrije snij-koelvloeistoffen heeft. ‘Deze vloeistoffen worden reeds nu breed ingezet. De boorzuurhoudende vloeistoffen maken echter altijd nog zo’n 80 procent uit van de totael omzet aan metaalbewerkingsvloeistoffen’, weet Hagoort. ‘Dat komt’, volgens Hagoort, ‘onder ander door de prijs. Boorzuurhoudende vloeistoffen zijn gewoon procenten goedkoper dan vloeistoffen met alternatieve toevoegingen.’
Verder blijven metaalbewerkingsvloeistoffen met boorzuur langer goed en geven een extra corrosiebescherming. Hagoort hoopt en verwacht dat de gebruikers met deze informatie nog eens bij zichzelf te rade gaan als ze weer snij- of koelvloeistoffen moeten bestellen. ‘Het percentage boorzuur in onze metaalbewerkingsvloeistoffen ligt beduidend lager dan de grens van 5,5 procent’, zegt Hagoort.
De laatste ontwikkeling van Hagoort is een concurrerend geprijsde snij-koelvloeistof, genaamd Jokisch Koncentraat W1 CBA (chloor-, boorzuur- en aminevrij). Voor zware bewerkingen heeft Hagoort het Jokisch Kompakt W5 plus in het programma.
Andere stoffen die op 18 juni op de SVHC lijst terecht zijn gekomen zijn trichloorethyleen, watervrij dinatriumtetraboraat, tetraboordinatriumheptaoxide (hydraat), natriumchromaat, kaliumchromaat, ammoniumdichromaat en kaliumdichromaat. De kandidaatlijst komt met deze acht stoffen uit op 38 stoffen. De acht stoffen, die carcinogeen, mutageen of reprotoxisch (CMR) zijn, worden hierna genoemd. Overeenkomstig REACH zal een specifieke procedure worden gevolgd om te beslissen of de stoffen ook in de autorisatielijst moeten worden opgenomen.
ECHA kandidaatlijst SVHC. |
Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen.…
Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…
Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…
Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die…
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…