Borghardt Award winnaar Hans de Wit over versnelde corrosietesten: ‘niet meer doen’

Emeritus hoogleraar Hans de Wit kreeg donderdag de Borghardt Award uitgereikt. Dit vanwege zijn verdiensten in de corrosietechnologie. Dat gebeurde tijdens de Dag van de Oppervlakte Technologie in het conferentiecentrum Woudschoten in de Zeister bossen.

De VOM Borghardt Award wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of bedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd ten behoeve van de oppervlakte behandelende industrie. Vorig jaar werd de VOM Borghardt Award gewonnen door Technocladding uit Lelystad . De jury heeft vanwege de verdiensten van De Wit besloten dit jaar de prijs niet toe te kennen aan en bedrijf of techniek maar aan een persoon.

Corrosietesten

De Wit is sinds 1975 betrokken bij onderzoek naar hoge temperatuur oxidatie, eerst als hoofddocent aan de Hogeschool Utrecht en sinds 1985 als gewoon hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie aan de TU Delft. Sinds dit jaar is hij met emeritaat vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Een opvallende uitspraak die De Wit deed tijdens de Dag van de Oppervlakte Technologie is dat de versnelde corrosietesten zoals er velen worden uitgevoerd helemaal geen zin hebben. Iedereen in het vakgebied weet dat eigenlijk wel, maar toch worden ze nog steeds uitgevoerd. Eigenlijk kunnen ze direct worden afgeschaft want de uitkomsten van die versnelde testen zeggen niets over de mate van corrosie in de toekomst. Je krijgt een verkeerd beeld’, vertelt De Wit. En waarom veel bedrijven ze nog steeds uitvoert is hem een raadsel, waarschijnlijk om er mooie sier mee te maken.

Meten

‘Wel een goede methode om meer te weten te komen over corrosie is door te meten. Dat kan op alle corrosieve oppervlakken, zelfs aan gecoat staal’, weet De Wit. In de 26 jaar dat hij opereerde als corrosiespecialist speelden de belangrijkste ontwikkelingen op zijn vakgebied zich af in de ontwikkeling van vele meetmethoden waarmee corrosie op zeer kleine schaal is waar te nemen. Er zijn vele meetmethoden omdat er geen optimale eensluidende meetmethode is voor alle corrosieve oppervlakken. Je wilt nl. elektrochemische én mechanische effecten van de corrosie op het materiaal waarnemen. Ik heb er zelf een twintigtal toegepast.’

De Wit vertelt dat hij in de afgelopen jaren vele constructeurs heeft geadviseerd op het gebied van corrosiebescherming. ‘Ik zeg heel vaak: niets doen, laat het maar roesten. Maar dan wel de constructie goed in de gaten te houden.’

VOM