Kennis en ervaring die normaal gesproken bij pensionering verloren gaat, wil Bosch niet missen. Het bedrijf zet in toenemende mate senior-experts in.
Gepensioneerde medewerkers van Bosch ondersteunen hun werkende collega’s steeds vaker. In het afgelopen jaar zijn de senioren vrijwillig zo’n vijftigduizend mandagen ingezet. Dat is het dubbele van het aantal dagen vijf jaar geleden. Populair zijn specialisten als technici, ingenieurs, controllers en mensen uit de logistiek. Bosch is vijftien jaar geleden begonnen met de inzet van zulke medewerkers toen Bosch zijn dochteronderneming Bosch Management Support (BMS) oprichtte, om voormalige medewerkers tijdelijk in te zetten voor projecten of advisering.
Het doel was de kennis die bij Bosch in tientallen jaren is verzameld, te behouden en door te geven aan jongere medewerkers. Meer dan veertigduizend jaren knowhow hebben de zestienhonderd gepensioneerden die tot de Bosch-expertpool behoren cumulatief opgebouwd. Ondertussen zou het Bosch-model model staan voor vele organisaties en ondernemingen. “Wat in 1999 ooit begon met dertig voormalige medewerkers heeft zich inmiddels tot een wereldwijd succesmodel ontwikkeld”, aldus Christoph Kübel, de directeur personeelszaken bij Bosch. “De uitgebreide knowhow van de gepensioneerden helpt bij het oplossen van problemen, levert nieuwe ideeën en versterkt onze capaciteit tot innoveren.”
De senior-experts komen op plaatsen waar voor kortere periodes professionele advisering nodig is. Dan kan zijn bij het opstarten van productielijnen in het buitenland of bij kwaliteitsbewaking in een fabriek. “De waardering van het bedrijf voor mijn levens- en beroepservaring is mij de grootste motivatie”, aldus hydrauliek-expert Siegmund Kaiser (67). De betrokken gepensioneerden werken voor een honorarium dat in verhouding is met hun vroegere salaris.