Bouwend Nederland telt steeds meer faillissementen

Onder de dertig faillissementen in het eerste kwartaal van 2011 zijn veel midden- en middelgrote bouwondernemingen. In heel 2010 gingen 99 leden van Bouwend Nederland failliet, in 2009 waren dat er 80, terwijl in de jaren ervoor gemiddeld 35 tot 40 bouw- en infra-ondernemers jaarlijks failliet gingen.

Regionale infrastructuur

‘Nog steeds zien we een toename van het aantal faillissementen‘, stelt Van Tuinen. ‘Veel midden- en kleinbedrijven, zowel in de bouw als in de infra, maar ook de grotere bedrijven hebben het nu erg moeilijk. Er is geen enkel marktsegment dat deze dans ontspringt. Opvallend is de relatieve toename van faillissementen onder kleine infrabedrijven, toe te schrijven aan de afname in investeringen in regionale infrastructuur.’

Crisis op dieptepunt

Het leed van zo’n bedrijfsbeëindiging gaat verder dan de aantallen, benadrukt Van Tuinen. ‘Ik zie hoe ondernemers, die jarenlang voor hun tent geknokt hebben, lijdzaam moeten toezien hoe hun bedrijf ten onder gaat. Ik vrees met grote vrezen, omdat de crisis voor de bouw- en infrasector nog niet voorbij is en de solvabiliteit en de liquiditeit van de ondernemingen gemiddeld gesproken onder druk staan. De woningmarkt zit nog altijd op slot en lagere overheden hebben minder te besteden aan regionale infrastructuur. Voor onze leden is de crisis nu op het dieptepunt. We moeten alle zeilen bijzetten om verder productie- en banenverlies te voorkomen.’

De redactie

Recent Posts

Vraag Duitse machinebouw stagneert

De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal…

2 dagen ago

Weer flinke krimp voor industriële productie

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in september 3,3 procent lager dan in…

2 dagen ago

Grenzen verleggen in precisietechnologie

Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…

3 dagen ago

Hitma en Distran brengen geavanceerde gaslekdetectietechnologie naar Nederland

Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…

3 dagen ago

Hightech mkb-bedrijven gezocht

Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…

3 dagen ago

Subsidie voor innovatieve maritieme maakindustrie

Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…

3 dagen ago