Brabant neemt het voortouw in de verduurzaming van waterstofproductie met een unieke samenwerking tussen zeven toonaangevende bedrijven, kennisinstellingen, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) om waterstof efficiënter en duurzamer te produceren. De provincie investeert ruim drie miljoen euro in deze innovatiecoalitie.
Waterstof speelt een sleutelrol in de verduurzaming van onze energievoorziening. Het kan dienen als brandstof voor zwaar transport, als opslagmedium bij piekbelasting van het elektriciteitsnet en als groen bouwblok voor de chemische industrie. De huidige productie is echter nog duur en gebruikt vaak schaarse grondstoffen.
‘Met deze coalitie brengen we kennisinstellingen, hightechbedrijven en de provincie samen om baanbrekende innovaties in waterstoftechnologie te stimuleren’, zegt gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. ‘Dit doen we met een heldere ambitie: bijdragen aan groene groei en het verdienvermogen van de toekomst. Door concrete projecten te realiseren, versterken we het Brabantse waterstofecosysteem.’
In de coalitie werken TNO Holst Centre, Fluidwell, Heattec, Adsensys, SALD, SparkNano en VDL samen aan verschillende doorbraken. TNO Holst Centre ontwikkelt een nieuwe generatie elektrolyser die tot negentig procent minder van het schaarse materiaal iridium gebruikt. Heattec werkt aan een modulaire elektrolyser voor lokale waterstofproductie, terwijl Adsensys een mobiel waterstofproductie- en vulstation ontwikkelt. Fluidwell, VDL en Fujifilm richten zich op verbeteringen in cruciale onderdelen zoals membranen. SparkNano en SALD ontwikkelen speciale coatingtechnieken om het gebruik van kostbare materialen te minimaliseren.
De provincie en de BOM hebben samen de kansen en speerpunten voor de waterstof maakindustrie in Brabant vastgesteld. Hieruit is de coalitie ontstaan, waarbij de BOM de bedrijven in de coalitie gebracht heeft. De coalitie moet Brabantse bedrijven positioneren als belangrijke toeleveranciers in de groeiende Europese waterstofmarkt. Dit kan honderden nieuwe hooggekwalificeerde arbeidsplaatsen opleveren in de provincie. Naast technologische innovatie richt de coalitie zich ook op talentontwikkeling via snelle opleidingstrajecten en internationale samenwerking, met name met partners in Duitsland. Hierbij zijn het EIRES instituut van de TU/e, Fontys Hogeschool, Avans Hogeschool en het Summa College betrokken.
De komende drie jaar werken de partners intensief samen aan deze innovaties. De eerste concrete resultaten worden begin 2025 verwacht. Met deze coalitie verstevigt Brabant haar positie als voorloper in duurzame energietechnologie.
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang…
De Nederlandse hightechsector, met ASML en Philips als voortrekkers, blijft de drijvende kracht achter private…
Alumexx, producent van hoogwaardige klimmaterialen, heeft een intentieovereenkomst (LOI) getekend voor een meerderheidsbelang in de…
'Ondernemers zijn te veel tijd, geld en energie kwijt aan regeldruk. Daar moet echt wat…
Het aantal studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is opnieuw gedaald. Waar er in 2023…
De cijfers spreken boekdelen: de vraag uit Duitsland daalt. En dan zijn er nog de…