Brochure Ketenaansprakelijkheid van Stabu volgens nieuwe wet- en regelgeving

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Stichting Stabu heeft op haar website de bestaande brochure Ketenaansprakelijkheid aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving. In de circulaire wordt voor opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers uiteengezet hoe in het Stabu-bestek het risico kan worden ondervangen voor het niet afdragen van loonheffingen (met of zonder BTW).

De regeling voor ketenaansprakelijk is in beginsel van toepassing op de (hoofd)aannemer. Een opdrachtgever kan niet aansprakelijk worden gesteld, behalve wanneer de opdrachtgever als zogenaamde eigenbouwer kan worden aangemerkt.

In de Stabu-brochure wordt het begrip ‘eigenbouwer’ aan de hand van voorbeelden toegelicht en vijf aanvullende administratieve voorwaarden ter waarborging tegen aansprakelijkheid van loonheffingen.

Loonheffingen

De Ketenaansprakelijkheidsregeling heeft als doel er voor te zorgen dat aannemers en onderaannemers bij hun werk de afdracht van loonheffingen betalen. Onder loonheffingen vallen loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Uitbesteden

De Ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met het werk moet afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer het werk dat aan hem is uitbesteed weer aan een ander uitbesteden.

Zo kan een keten ontstaan van (onder)aannemers die allen betrokken zijn bij de uitvoering van één werk. De Ketenaansprakelijkheidsregeling maakt elke schakel in de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels.

Bouwend Nederland

De brochure is geaccordeerd door Projectgroep 01 Administratieve Bepalingen van Stabu met vertegenwoordigers van BNA, Bouwend Nederland, CROW, Instituut voor Bouwrecht, ministerie van Defensie, NLingenieurs, Rijksgebouwendienst en UNETO-VNI.