De regeling voor ketenaansprakelijk is in beginsel van toepassing op de (hoofd)aannemer. Een opdrachtgever kan niet aansprakelijk worden gesteld, behalve wanneer de opdrachtgever als zogenaamde eigenbouwer kan worden aangemerkt.
In de Stabu-brochure wordt het begrip ‘eigenbouwer’ aan de hand van voorbeelden toegelicht en vijf aanvullende administratieve voorwaarden ter waarborging tegen aansprakelijkheid van loonheffingen.
De Ketenaansprakelijkheidsregeling heeft als doel er voor te zorgen dat aannemers en onderaannemers bij hun werk de afdracht van loonheffingen betalen. Onder loonheffingen vallen loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
De Ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met het werk moet afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer het werk dat aan hem is uitbesteed weer aan een ander uitbesteden.
Zo kan een keten ontstaan van (onder)aannemers die allen betrokken zijn bij de uitvoering van één werk. De Ketenaansprakelijkheidsregeling maakt elke schakel in de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels.
De brochure is geaccordeerd door Projectgroep 01 Administratieve Bepalingen van Stabu met vertegenwoordigers van BNA, Bouwend Nederland, CROW, Instituut voor Bouwrecht, ministerie van Defensie, NLingenieurs, Rijksgebouwendienst en UNETO-VNI.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…