Cadac en FARO presenteren ‘Ontwerpen met 3D-laserscanning en vernieuwde CAD-software’

Cadac Group en FARO Benelux laten met deze samenwerking zien hoe met de juiste combinatie van tools (hardware en software) Digital Proto-typing en reverse engineering overtroffen kunnen worden.

3D laserscanning

Met de 3D-laserscanning techniek is het mogelijk om bestaande situaties tot in detail vast te leggen. Het resultaat, een 3D-puntenwolk, kan worden gebruikt als basis voor drie-dimensionale reconstructie in een CAD-pakket, bijvoorbeeld Inventor of het nieuwe Autodesk ReCAP. Met de FARO ScanArm, een mobiel 3D-meetinstrument, kunnen 3D-scans van een machine, onderdeel of ander object worden gemaakt. Dit levert een puntenwolk op van tientallen miljoenen punten, die elk een x, y, z-waarde hebben. Met behulp van Autodesk Inventor en ReCAP kan de gescande puntenwolk naar een volwaardig 3D-CAD-model worden omgezet. Dit proces staat beter bekend als reverse engineering. In plaats van te beginnen met een leeg ontwerp, kunnen ontwerpers het design proces direct in de context van een bestaande situatie documenteren.

Factory Design

De laserscan-techniek wordt ook gebruikt om ruimtes en gebouwen in te scannen. Hiervoor wordt de FARO Laser Scanner Focus ingezet. In de praktijk wordt deze techniek onder andere toegepast bij Factory Design voor het registreren van de ‘as built situatie’ van bijvoorbeeld een fabriekshal om er vervolgens middels Navisworks installaties en lay-outs in te kunnen plaatsen.

De Factory Design Suite biedt hiervoor de benodigde software met tools voor het integreren van 2D lay-out data met 3D-modellen van machines en facilitaire apparatuur, zodat een digitaal fabrieksmodel gecreëerd wordt, inclusief de mogelijkheid tot 3D-visuele ‘walk-throughs’.

Tijdens de beurs scannen

Bezoekers kunnen tijdens de beurs een point cloud laten maken van een meegebracht onderdeel. FARO zal het onderdeel inscannen met de ScanArm, waarna Cadac Group Autodesk Inventor demonstreert. Tevens demonstreren Cadac Group en FARO hoe met de Laser Scanner Focus beurshal 2 wordt gescand en vervolgens in Navisworks tot 3D-model wordt verwerkt.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago