Na vier onderhandelingsrondes die hadden moeten leiden tot een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek), hebben vakbonden het cao-overleg voor onbepaalde tijd opgeschort.
Vakbonden willen de inbreng van werkgevers voorleggen aan de eigen achterban. Werkgevers verenigd in de FWT en vakbonden zijn zonder concreet resultaat te boeken uit elkaar gegaan.
‘Het is teleurstellend dat vakbonden nu niet verder met ons in gesprek willen blijven’, omschrijft Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT, het gevoel dat na afloop van de onderhandelingen bij werkgevers heerste.
‘In nagenoeg alle onderdelen sturen ze aan op verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden. Terwijl de sector juist aantrekkelijker moet worden’, stelt Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen. Die aantrekkingskracht is van groot belang nu de personeelstekorten in de branche oplopen. Er heerst nu al een tekort aan gekwalificeerd personeel in veel branches binnen de Metaal en Techniek. Loodgieters, installateurs, metaalbewerkers, en niet in de laatste plaats werknemers in de isolatiebedrijven zullen in de komende jaren ernstig nodig zijn. Dit mede vanwege de hoge nood in de woningbouw en de strikte opdrachten in klimaatbeheersing.
‘Werkgevers hebben de afgelopen onderhandelingsrondes aangegeven dat, ondanks dat in hun ogen de huidige cao af is, de bereidheid er is om door te praten over het invoeren van een Regeling Vervroegd Uittreden (RVU-regeling). Onder meer in combinatie met het aanpassen van het generatiepact en het opschuiven van de leeftijd van de seniorendagen naar 60 jaar. Ondanks dat de onderhandelingen nu zijn opgeschort, zien we nog steeds perspectief’, zegt Follon.
Zijlstra geeft aan dat de vakbonden zelf concrete en constructieve voorstellen hebben gedaan voor een moderne en aantrekkelijke bedrijfstak. ‘Goede balans tussen privé en werk, duurzaam inzetbaar blijven én een reële loonontwikkeling in lijn met de groei in de sector’, verduidelijkt Bernard Zijlstra. Van werkgeverszijde kwam er, ook na vier keer onderhandelen, nog steeds geen loonbod.
Omdat het laatste onderhandelingsstandpunt van de werkgevers nog geen eindbod is stellen de vakbonden nu nog geen ultimatum. Maar duidelijk is wel dat er acties zullen volgen wanneer er geen beter bod volgt.
Wanneer de werkgevers en vakbonden weer aanschuiven voor nieuwe onderhandelingen is op dit moment nog onduidelijk.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…