Categories: Actueel

CBS: ‘Hoog risico op ongeval in metaalsector’

Koninklijke Metaalunie herkent dit cijfer niet direct. Volgens sectorcijfers over het ziekteverzuim lag dit in 2015 op 3,8 procent, wat lager is dan het landelijk gemiddelde. Maar dat zijn echter andere cijfers. Tot een aantal jaar geleden stond er flink wat druk op de metaalsector om de veiligheid te verbeteren. Dat de sector relatief veel ongevallen kent is enigszins verklaarbaar door de aard van het werk en de vele aanwezige machines. Maar de machineveiligheid is sterk verbeterd de afgelopen jaren en met de komst van 5xBeter, 10 jaar geleden, het bewustzijn over veilig werken ook.

Metaalunie en haar leden doen er alles aan om de risico’s in het mkb-metaal te verlagen. Hiervoor is in de eerste plaats het project 5xbeter enorm belangrijk. In dit project wordt samen met de FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie gewerkt aan veilig en gezond werken. Zeven verbetercoaches bezoeken jaarlijks ongeveer duizend bedrijven. Belangrijke thema’s zijn: machineveiligheid, schadelijk geluid, werken op hoogte, gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en lasrook.

Het risico van 5,1 procent op een ongeval met verzuim tot gevolg moet echter omlaag, dat vindt Metaalunie vanzelfsprekend ook. Metaalunie doet hier samen met de partners in 5xbeter van alles aan. Zo wordt er veel instructiemateriaal aan bedrijven en werknemers verstrekt. Positief is dat de Inspectie SZW recent een verbetering op het gebied van machineveiligheid heeft gemeld. Zie ook het gepubliceerde bericht hierover. Tijdens het congres van 5xbeter gaf de inspectie aan dat er sprake is van een daling van deze cijfers ten opzichte van 2009. Deze cijfers van de Inspectie SZW moeten nog gepubliceerd worden.


Ook de RI&E voor Metaalunieleden helpt om te kunnen voldoen aan de wettelijke RIE-verplichting en daar waar nodig en mogelijk de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de arborisico’s te verminderen. Het instrument is specifiek gericht op de situatie in de metaalbewerkingsbedrijven en wordt zeer veel toegepast. Een bedrijf dat gebruik maakt van de RIE Metaalbewerking en onder de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf valt, is – afhankelijk van het aantal werknemers – niet langer verplicht om de RIE te laten toetsen door een gecertificeerde deskundige. Het instrument biedt de mogelijkheid om zélf mee te denken en mee te sturen op het belangrijke terrein van de arbeidsomstandigheden.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

12 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

13 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

13 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago