Categories: Actueel

CBS: ‘Hoog risico op ongeval in metaalsector’

Koninklijke Metaalunie herkent dit cijfer niet direct. Volgens sectorcijfers over het ziekteverzuim lag dit in 2015 op 3,8 procent, wat lager is dan het landelijk gemiddelde. Maar dat zijn echter andere cijfers. Tot een aantal jaar geleden stond er flink wat druk op de metaalsector om de veiligheid te verbeteren. Dat de sector relatief veel ongevallen kent is enigszins verklaarbaar door de aard van het werk en de vele aanwezige machines. Maar de machineveiligheid is sterk verbeterd de afgelopen jaren en met de komst van 5xBeter, 10 jaar geleden, het bewustzijn over veilig werken ook.

Metaalunie en haar leden doen er alles aan om de risico’s in het mkb-metaal te verlagen. Hiervoor is in de eerste plaats het project 5xbeter enorm belangrijk. In dit project wordt samen met de FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie gewerkt aan veilig en gezond werken. Zeven verbetercoaches bezoeken jaarlijks ongeveer duizend bedrijven. Belangrijke thema’s zijn: machineveiligheid, schadelijk geluid, werken op hoogte, gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en lasrook.

Het risico van 5,1 procent op een ongeval met verzuim tot gevolg moet echter omlaag, dat vindt Metaalunie vanzelfsprekend ook. Metaalunie doet hier samen met de partners in 5xbeter van alles aan. Zo wordt er veel instructiemateriaal aan bedrijven en werknemers verstrekt. Positief is dat de Inspectie SZW recent een verbetering op het gebied van machineveiligheid heeft gemeld. Zie ook het gepubliceerde bericht hierover. Tijdens het congres van 5xbeter gaf de inspectie aan dat er sprake is van een daling van deze cijfers ten opzichte van 2009. Deze cijfers van de Inspectie SZW moeten nog gepubliceerd worden.


Ook de RI&E voor Metaalunieleden helpt om te kunnen voldoen aan de wettelijke RIE-verplichting en daar waar nodig en mogelijk de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de arborisico’s te verminderen. Het instrument is specifiek gericht op de situatie in de metaalbewerkingsbedrijven en wordt zeer veel toegepast. Een bedrijf dat gebruik maakt van de RIE Metaalbewerking en onder de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf valt, is – afhankelijk van het aantal werknemers – niet langer verplicht om de RIE te laten toetsen door een gecertificeerde deskundige. Het instrument biedt de mogelijkheid om zélf mee te denken en mee te sturen op het belangrijke terrein van de arbeidsomstandigheden.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago