‘Ik geloof dat de sector van de additievenproductie onmiddellijk oplossingen kan bieden die het ziekenhuispersoneel te midden van deze noodsituatie kunnen helpen. Het is dus in ieders belang om de regelgeving te verduidelijken, zodat we snel vooruitgang kunnen boeken’, zegt Filip Geerts, Algemeen Directeur van Cecimo.
Daarom roept Cecimo beleidsmakers op om de volgende kwesties aan te pakken:
- Gebruik de officiële kanalen van de overheid om aanvragen voor gedrukte onderdelen in te dienen, een lijst van belangrijke materialen te uploaden en de nodige gegevens te verstrekken aan bedrijven die onderdelen aanvragen.
- Tijdelijke vrijstelling van de eisen van de richtlijn betreffende medische hulpmiddelen en productaansprakelijkheid, waardoor het voor AM-bedrijven moeilijk is om te voldoen aan de buitengewone vraag naar apparatuur in de gezondheidszorg.
- Tijdelijke toestemming voor het gebruik van octrooien voor essentiële leveringen en diensten zonder toestemming van de octrooihouders.
- Nauwe samenwerking met de douaneautoriteiten om de goedkeuringen voor de in- en uitvoer van AM-onderdelen en/of 3D-printers te versnellen en te zorgen voor een vlotte levering van medische hulpmiddelen en/of 3D-printers binnen de interne markt van de EU.
- De opname van de AM-sector in de lijst van essentiële waardeketens.
- Het mogelijk maken van een snellere en vlottere toegang tot de markt voor nieuwe essentiële medische en beschermende apparatuur, door tijdelijke toegang tot certificering als reactie op de uitbraak van het coronavirus.
Bovendien geeft Cecimo beleidsmakers de volgende tips mee:
- Een snelle herprogrammering van de Europese structuurfondsen te ontwikkelen en goed te keuren, in overeenstemming met de onlangs door het Europees Parlement goedgekeurde maatregelen. Dit moet gericht zijn op het verbeteren van de zorgverlening aan de gezondheidssector in het algemeen en aan sectoren als AM in het bijzonder, die op hun beurt betrokken zijn bij de zorgverlening aan ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen.
- Er moet prioriteit worden gegeven aan het vergroten van de capaciteit van de Europese fabrikanten om het tekort aan onderdelen of apparatuur op te vangen.