Robotautomatiseerder Cellro is met de robotcel Xcelerate genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014. Deze robotcel werd vorig jaar op de markt gebracht. ‘Op de Techni-Show gaan we de Xcelerate uitrusten met een schroefstation. Deze slimme uitbreiding kan pallet gedreven productie drastisch vereenvoudigen’, vertelt Elise de Koning, marketing bij Cellro.
Dit is de tweede van tien innovaties die medio januari zijn genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014. Yamazaki Mazak is hier reeds aan bod geweest. De komende periode introduceren we ook de andere acht genomineerden voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014.
Universele kern
Xcelerate staat bekend om zijn concept, dat automatisering voor nagenoeg elke verspaner rendabel en toegankelijk maakt. De compacte Xcelerate robotcel kent namelijk een universele ‘kern’, bestaande uit diverse slim gekozen componenten waarop de gebruiker modulair kan voortbouwen. Zodoende biedt het systeem de hoge mate van flexibiliteit typerend voor Cellro, maar is dankzij de universele basis ongekend toch makkelijk in gebruik en waardevast – componenten zijn immers goed verhandelbaar tussen gebruikers.
De automatiseerder toont op de beurs twee Xcelerate configuraties.
Het schroefstation
Cellro laat tijdens de beurs zien dat Xcelerate naast producthandling ook in staat is tot intelligente taken, het schroefstation. ‘Het schroefstation is bedoeld om tijdens productie automatisch pallets te wisselen en voor te bereiden. Terwijl het ene palletproduct wordt bewerkt, bereidt Xcelerate geheel zelfstandig het volgende voor. Wie voorheen zijn pallet gedreven productie wilde automatiseren was aangewezen op een veelvoudige palletwisselaar: grote kasten waarin tientallen werden opgeslagen na handmatige voorbereiding. Eigenlijk geen ideale oplossing. Xcelerate heeft dankzij het schroefstation slechts twee pallets nodig voor hetzelfde kunstje, en dat zonder handmatige opspanning. Zo draai je moeiteloos een serie bestaande uit verschillende productafmetingen’, vertelt De Koning.
‘Waar machines het laatste decennium steeds meer ingewikkelde taken toebedeeld kregen, zien we met Xcelerate juist een stap terug naar eenvoud’, weet de marketeer. ‘Cellro beschouwt automatisering niet als onderdeel van de machine, maar van het werkproces eromheen. Waarom zou je overnamefuncties binnen de machine willen houden, vraagt De Koning zich af. Haar antwoord is dat de Xcelerate erbuiten met minder tijd, kosten en bemanning een foutlozer resultaat bereikt.
Cellro staat op de Techni-Sow van 11-14 maart in hal 11, stand D024, Veenendaal,
De uiteindelijke winnaars van platina, goud of zilver worden op de eerste beursdag van de Techni-Show bekend gemaakt. Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt, daar kan iedereen hier zijn stem op uitbrengen.
De Cellro robotcel Xcelerate.