Ceor World ontwikkelt gasbesparingssysteem voor handmatig en gerobotiseerd lassen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ceor World heeft een gasbesparingssysteem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de gasstoot (overshoot) bij het starten van het lasproces wordt voorkomen. Hiermee kan een gasbesparing worden bereikt van meer dan 50 procent tot maximaal 70 procent.

Dit gasbesparingssysteem kan worden toegepast bij MIG/MAG- en TIG-lassen, zowel handmatig als sinds kort ook voor toepassing op robotlassystemen. Rolan Robotics uit Zwaag heeft de exclusieve vertegenwoordiging van dit gasbesparingssysteem voor robotlastoepassingen.

Het gasbesparingssysteem bestaat onder andere uit een reduceerventiel voor plaatsing op de gasfles. Verder een gasklep die de gasklep op de stroombron vervangt en een naaldventiel dat voor de gasklep is geplaatst voor instelling van de gewenste gasflow. Het gasverbruik halveert minimaal met dit systeem.

Minder wisselstukken

De belangrijkste praktische en financiële voordelen liggen behalve in het lagere gasverbruik ook in minder wisselstukken en betere bescherming van het neergesmolten metaal, ook in abnormale omstandigheden. ‘Uitgaande van één fles van 200 liter gecomprimeerd lasgas in de twee dagen, is de terugverdientijd van dit systeem kleiner dan een jaar’, vertelt Paul Barendse, hoofd verkoop bij Rolan Robotics.

Lassen met veel starts en stops

‘De grote gaswinst zit bij te lassen producten met veel starts en stops. 80 procent van het laswerk bestaat uit het korte laswerk. Dan is de terugverdientijd nog korter’, aldus Barendse. Aangezien sommige klanten nog steeds vanuit een fles lassen, betekent dit – naast de besparing aan gas – ook een vermindering van het aantal gasfleswisselingen. Tot slot wordt de beschikbaarheid van de robot hiermee vergroot.

Het systeem is getest door Theo Luijendijk van de TU Delft. Het testverslag:

 Besparing-Ceor-Verslag.