Certificatieschema voor laserlassen en lasercladden

Dit was de aanleiding voor het Laser Applicatie Centrum (LAC) om, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), een project te gaan starten om te komen tot en certificatieschema voor laserlassen en lasercladden.

Praktische invulling

Hiervoor is onder andere een stuurgroep opgezet waarin vertegenwoordigers van grote bedrijven als Tata Steel, Voest-Alpine Polynorm, Wärtsilä, SKF, Trumpf Nederland en  Rofin, maar ook kleinere bedrijven als AWL-Techniek, Bodt Welding Consultancy, Flexweld, Hoekman RVS, Vernooij Vacuum Techniek, Geton RVS en  Demar Laser zitting hebben genomen. Via het M2i is een bedrijvencluster opgericht om de praktische uitvoering te ondersteunen.

Zekerheid verbinding

Het doel van het project is te komen tot een certificatieschema voor het laserlassen en het lasercladden.  Daarmee kan een bedrijf dat besluit om laserlassen toe te passen, aan hun klanten aantonen dat hun proces door een onafhankelijke derde is getoetst op onafhankelijke criteria. Hiermee krijgen hun klanten de zekerheid van een goede lasverbinding.

Aangezien het certificeren van booglassen in de metaalindustrie al gemeengoed is, is de stap naar het certificeren van laserlassen niet al te groot qua acceptatie. Met booglassen zijn zowel de lassers als lasprocessen goed te certificeren, ook voor toepassingen waar extreem hoge eisen worden gesteld zoals offshore, chemische industrie en kerncentrales. Voor het certificeren van een laserlas of het laserlasproces is evenwel een compleet ander certificatieschema noodzakelijk

De richtlijn en het certificeringsschema zijn gereed. Nu worden diverse proefaudits uitgevoerd en de praktijkrichtlijn zal voor het einde van dit jaar zijn omgezet naar een NPR.  Dan kan KIWA de eerste certificeringen gaan afgeven.

Veel meer informatie

Op donderdag 27 oktober 2011 organiseert het LAC in samenwerking met Verbindingstechnieken, een uitgave van MYbusinessmedia,  een laserlasseminar waar alles rond dit certificeringsschema wordt behandeld. Dit kosteloze seminar wordt gehouden bij Serbonne in Nijverdal.

Aanmelden kan via de LAC website, o.v.v. ‘seminar certificering laserlassen’.

 

 

Rolf Elling

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago