Eerder deze maand lieten de PMI’s al zien dat het herstel van de covid-19-schok doorzet. De ‘harde’ data voor augustus tonen aan dat het herstel zich verbreedt, overeenkomstig onze verwachtingen. De maandelijkse bbp-raming van Bloomberg steeg in augustus naar 5,8 procent j-o-j, het hoogste niveau sinds de pandemie uitbrak (juni/juli: 5.2%).
Dat meldt ABN AMRO. De Chinese economie blijft ook in het derde kwartaal sterk groeien. Dit komt vooral doordat er nog steeds inhaaleffecten zijn en het stimulerende beleid dat na de covid-19-schok is gevoerd nog doorwerkt. Omdat dit inhaaleffect vanzelf wegebt en het macro-economische beleid wordt bijgesteld, gaat de groei weer normaliseren. China blijft goed op koers om een positieve jaargroei te noteren van circa 2 procent, als enige van de belangrijkste economieën. We verwachten dat de jaargroei in 2021 versnelt naar 8 procent. Dat komt vooral door basiseffecten: het zwakke eerste kwartaal van 2020 verdwijnt volgend jaar immers uit de cijfers.
Het herstel wordt nog altijd geleid door de industrie. De groei van de industriële productie versnelde in augustus naar 5,6 procent j-o-j (juli: 4.8%). Maar nu China de pandemie steeds meer onder controle heeft en de effecten van het stimulerende beleid doorsijpelen, toont ook de binnenlandse vraag herstel. De investeringen namen over augustus met 9 procent toe. Ook de handelscijfers van China laten een snel herstel zien van de covid-19-schok. De uitvoer van China bleef in het tweede kwartaal behoorlijk op peil, ondanks de ineenstorting van de mondiale groei en de wereldhandel. Deze bovengemiddelde prestatie is mede te danken aan een pandemie gerelateerde stijging van de uitvoer van medische artikelen. Ook het feit dat China de productiecapaciteit eerder weer op de rails had dan de concurrenten is een belangrijke factor geweest hierbij. Ook het weer opleven van de externe vraag speelt een rol, na het heropenen van de economieën van de handelspartners. De invoergroei blijft, ondanks het aantrekken van de binnenlandse vraag, wat achter bij de uitvoergroei. Zo namen de invoervolumes van bijvoorbeeld olie en ijzererts in juni en juli flink toe. Ondertussen doet de Chinese invoer uit Nederland het de laatste jaren juist beter dan gemiddeld. Dit jaar is deze goederenstroom opnieuw aanzienlijk toegenomen. In het bijzonder de Nederlandse uitvoer van onder ander machines doet het goed.
Over de langere termijn is China’s nieuwe dual circulation strategie gericht op het versterken van de binnenlandse consumptie als drijver van de groei. Dat is op zich niets nieuws. Deze strategie moet China echter ook minder kwetsbaar maken voor een onzekerder externe omgeving met meer protectionisme en China’s positie als mondiaal handelscentrum waarborgen.
Dat houdt ook in dat China de binnenlandse productie van voor aanbodketens kritische goederen, zoals halfgeleiders, zal gaan opvoeren (en daarmee zal de invoer daarvan dus afnemen).
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…