Chinese crisis raakt staalindustrie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Kijkend naar alle ontwikkelingen binnen de staalindustrie lijkt het er op dat er op korte termijn weinig beweging aan het prijzenfront valt te verwachten. Dit concludeert Noviostaal in haar laatste nieuwsbericht.

Tot en met augustus dit jaar heeft China bijna 72 miljoen staal geëxporteerd. Dit betekent een stijging van 26,5 procent of wel een plus van bijna 16 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Gedurende dezelfde maanden heeft de Chinese staalindustrie 2 procent minder ruwstaal geproduceerd in vergelijking met het voorgaande jaar. De prognose is dat de ruwstaalproductie in China over heel 2015 met circa 2 procent zal dalen tot ongeveer 807 miljoen ton.

Bovendien importeerde China eveneens in genoemde periode 10 procent minder staal, circa 1 miljoen ton. Per saldo betekent dit dus een forse afname van het nationale staalverbruik in China en zijn de cijfers een goede weergave van de actueel afnemende economische groei in het enorme Aziatische land. De laatste prognoses hiervoor komen neer op een plus van circa 4 procent, wat een forse daling betekent ten opzichte van 2014 (bijna 7 procent).

De toegenomen Chinese staalexport leidt wereldwijd tot steeds meer oproepen in diverse landen om anti-dumping maatregelen in te voeren. Maar ook wordt enerzijds de druk op China opgevoerd om de exportgroei te beperken en anderzijds wordt de Chinese regering gestimuleerd om de economie meer impulsen te geven. De tragere groei heeft er toe geleid dat de actuele staalprijzen in China het laagst zijn sinds 1999 en de exportprijzen volgen die trend.

World Steel Association 

De World Steel Association, WSA, waarvan zo’n 170 staalfabrieken lid zijn, luidde vorige week mede daarom de noodklok over de bedreigende goedkope importen uit onder andere China, maar ook over de bestaande overcapaciteit bij de Europese staalmakers. Volgens de berekening van de WSA is er in Europa een te grote productiecapaciteit van zo’n 40 miljoen ton. Daarbij komt volgens dezelfde berekening het gegeven, dat Europees gemaakt staal te duur is als gevolg van allerhande politieke maatregelen. Die drie factoren zouden op termijn kunnen leiden tot een verlies van werkgelegenheid met 20 procent wat neerkomt op 70.000 arbeidsplaatsen. Productieovercapaciteit van ruwstaal is er inmiddels ook in Brazilië, waar de economie behoorlijk hapert waardoor het land zich meer richt op de export.

India wil groeien

Hoe anders is de situatie in India. India wil forse investeringen gaan plegen om de nationale staalproductie te vergroten. Ondanks dat de wereldwijde vraag naar staal nog steeds veel te laag is in verhouding met de bestaande productiecapaciteit wil de Indiase staalmaker SAIL haar omvang vergroten van 15 miljoen ton naar 50 miljoen ton in 2026. Samengevat ziet het er dus naar uit dat op korte of wat langere termijn geen gezonder evenwicht tussen vraag en aanbod van staal zal gaan ontstaan en dat is geen goed nieuws voor de staalfabrieken. Een gunstiger bericht voor de fabrieken is de huidige lage energieprijs, maar volgend de experts zullen deze de komende maanden gaan stijgen.

Staalprijzen

De schrootprijzen zijn redelijk stabiel te noemen en ook de ertsprijzen lijken hun bodemniveau te hebben gevonden. Vooralsnog valt op de korte termijn weinig beweging aan het prijzenfront te verwachten. NovioStaal geeft per 21 september 2015 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 372-386
  • Koudgewalste coils: 462 – 476
  • Sendzimir verz. Coils: 472 – 492
  • Kwartoplaat: 450 – 472

Daarmee dalen voor de zesde maand (sinds maart 2015) achtereen de circa fabrieks-prijzen. In augustus waren deze circa fabrieks staalprijzen nog 1 tot 11 euro hoger.