Categories: Actueel

Chiron in hogere versnelling

Chiron heeft de nieuwe versie van het grote bewerkingscentrum op de huisshow voor het eerst getoond. ‘Doordat automobielfabrikanten lichter gaan construeren, stappen ze over naar aluminium drukgietcomponenten. Ook voor grote onderdelen’, zegt Rainer Gondek, marketingmanager bij Chiron. Dergelijke carrosserie- en structuurdelen vergen wel nog nabewerking, met name op de punten waar hoge nauwkeurigheden noodzakelijk zijn. De Mill 2000 die Chiron bouwt, is daarom op een aantal punten verder doorontwikkeld, wat tot het High Dynamikpakket leidt. In deze uitvoering zijn onder andere het gewicht en de stijfheid van de kolom geoptimaliseerd door het materiaal op een intelligentere wijze in te zetten in de machine. Dat heeft, aldus Gondek, tot een gewichtsbesparing van 500 kilo geleid, terwijl de stijfheid zelfs verder is verbeterd vergeleken met de standaard uitvoering.

IJlgang: 75 meter per minuut

In combinatie met de dynamische aandrijvingen zorgt dit voor een versnelling van maximaal 1,7 G en een ijlgang van 75 meter per minuut. Chiron verkort hiermee met name de tijd dat niet verspaand wordt, omdat de spindel van de ene plek op het werkstuk naar de andere beweegt. De Chiron Mill is tegenwoordig het grootste bewerkingscentrum dat de fabrikant bouwt, met X-verplaatsingen van 800 tot 6.000 mm. Zonder het High Dynamik-pakket bedraagt de ijlgang maximaal 60 meter per minuut.

Op de huisshow toonde de machinebouwer ook de Baseline-variant van de Mill. Twee jaar geleden is deze basisuitvoering voor het eerst geïntroduceerd. Het verschil tussen de Baseline-varianten en de andere Chiron-machines is dat de basisuitvoering min of meer een standaardmachine is, met weinig mogelijkheden voor extra’s. ‘We gebruiken dezelfde componenten, alleen bepalen wij de configuratie’, aldus Gondek. Dit concept slaat goed aan in de markt, zowel bij nieuwe klanten als bij oude klanten die Chiron herontdekken.

Nieuwe generatie 12

De andere nieuwigheden van Chiron zijn de vierde generatie van de 12-reeks, die onder andere qua stijfheid verbeterd is ten opzichte van de vorige generatie. De stabiliteit wordt verder verhoogd door brede lineaire geleidingen in alle drie de assen en een nieuw gereedschapmagazijn. Dat biedt voor het eerst plaats aan 128 gereedschappen (HSK 50), het dubbele aantal van de vorige generatie. Net als andere machinebouwers start Chiron met het aanbieden van apps. Daartoe is een nieuwe interface ontwikkeld, Chiron Remote, die over de besturing heen wordt gelegd. Momenteel zijn apps beschikbaar om bijvoorbeeld OEE-metingen van alle machines bij te houden.

Alles bij elkaar bezochten ongeveer 1.800 bezoekers de huisshow van Chiron. Chiron wordt in Nederland vertegenwoordigde door Oude Reimer uit Hilversum.

i www.chiron.de; www.oudereimer.nl

Franc Coenen

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

14 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

16 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

16 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago