CLT-Horst heeft deze week een volautomatische 5kW CO2 buislasersnijmachine van Tube Tech Machinery in gebruik genomen. Deze Italiaanse machine snijdt buizen van 14 meter lengte en een maximale diameter van 610 mm bij een materiaaldikte van 20 mm.
Jo Christiaens, directeur van CLT-Horst kwam voor het eerst in aanraking met deze machine op de drie jaar geleden gehouden vakbeurs Tube in Düsseldorf. Ook de buislasersnijmachine van het Italiaanse Adige was in beeld maar viel af. ‘De TTM-machine had onze voorkeur omdat we met deze buizensnijder continue kunnen lassen. Dit wordt mogelijk gemaakt door vier spandoorns (mandrel) die zorgen voor het laden en lossen van de buizen. Hiermee kan al tijdens het snijproces een volgende te snijden buis in positie worden gebracht. En dat levert flink wat tijdwinst op’, zegt Christiaens.
‘De machine is speciaal voor ons gebouwd’, vertelt een trotse Jo Christiaens. Deze builasersnijmachine kan kokers, profielen en buizen volautomatisch uitsnijden vanaf diameters van 80 tot 610 mm, bij een maximale lengte van 14 meter en een wanddikte van 20 mm. Lastige bewerkingen zoals gat-nokverbindingen, fictieve verbindingen, positioneringsmogelijkheden en graveren zijn nu kinderlijk eenvoudig geworden en zeer kostenvriendelijk. Laskanten worden meteen schuin gesneden voor de juiste lasnaad.’
‘De machine sluit uitstekend aan bij de andere mogelijkheden die wij met ons bedrijf de klant kunnen bieden. Neem bijvoorbeeld onze nieuwe Motoman robotlasinstallatie, die wij vorig jaar in gebruik hebben genomen. Omdat wij nu met mannetjes-vrouwtjes verbindingen kunnen werken, zijn dure lasmallen niet meer nodig en kan de constructie na het hechten volautomatisch door de robot worden afgelast. Hierbij kunnen we gaan tot een productlengte van 14 meter en een productgewicht van 2.000 kg’, aldus Christiaens.
Speciale kokers
Omdat wij ook de beschikking hebben over een grote kantbank van 640 ton bij een werkbreedte van ruim zes meter breedte, zijn, in combinatie met de nieuwe buislasersnijmachine, elke afwijkende afmetingen in gezet profiel maakbaar’, vervolgt Jo Christiaens van CLT-Horst . ‘Na het zetten van de plaat worden de gewenste uitsparingen en gat-nokverbindingen uitgesneden en dat alles volautomatisch. Reproduceerbaarheid en continuïteit bij herhaalopdrachten, ook van enkelstuks, is daarbij een groot pluspunt bij deze techniek’, aldus Jo Christiaens.