‘Wij willen maatwerk kunnen leveren voor iedereen werkzaam in de sector, jong en oud. Vernieuwende werkgevers dienen vakmensen centraal te stellen voor vakopleiding, veerkracht en vitaliteit. In de vernieuwingsvoorstellen van CNV Vakmensen betekent dit een scholingsbudget dat een werknemer naar eigen inzicht kan inzetten. Maar ook willen wij werknemers in de gelegenheid stellen om werk en privé op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door nieuwe dienstroosters te ontwikkelen om een vierdaagse werkweek met behoud van loon en pensioen mogelijk te maken’, aldus CNV Vakmensen onderhandelaar Marco Hietkamp.
Werknemers in de Metaal en Techniek hebben nu geen persoonlijke zeggenschap over hun dienstrooster en de huidige cao biedt geen mogelijkheid tot een vierdaagse werkweek en flexibele arbeidstijden. Met de vernieuwingsvoorstellen wordt het mogelijk voor een werknemer om, zonder loon en pensioen in te leveren, één dag in de week bijvoorbeeld de verzorging voor een kind of ouder op zich nemen. CNV Vakmensen stelt ook voor werknemers meer zeggenschap over de begin- en eindtijd van de werkdag te geven. ‘Een uurtje vroeger of later maakt vaak een wereld van verschil. Anno 2015 kun je mensen dat recht echt niet meer ontzeggen’, aldus Hietkamp.
In de voorstellen van CNV Vakmensen wordt een looneis van drie procent gesteld. 0,5 Procent van deze looneis wordt in de voorstellen voor iedere werknemer uitgekeerd de vorm van een individueel scholingsbudget. Dit budget is het eigendom van de werknemer en de werknemer heeft de mogelijkheid het budget mee te nemen naar een volgende werknemer. Hietkamp: ‘De tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk kan doen is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de Metaal en Techniek. Wij vinden het rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hier op voor te bereiden.’
De onderhandelingen namens de werknemers worden gevoerd door de bonden CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie. Ook FNV Metaal en De Unie komen nog met hun voorstellen voor de nieuwe cao Metaal en techniek. Eerste onderhandelaar namens de bonden is net als de vorige keer Jacqie van Stigt van FNV Metaal. De onderhandelingen beginnen op 21 januari, met 27 januari en 17 februari 2015 als overlegdagen.
De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek FWT voert namens de leden de onderhandelingen met als oogmerk het afsluiten van de vijf cao’s voor de Metaal- & Techniek. Hier treedt Ron Follon op als onderhandelaar. Het is op dit moment niet bekend waarmee de FWT de onderhandelingen ingaat.
De cao Metaal en techniek betreft de volgende vijf cao’s: cao voor het carrosseriebedrijf, de cao voor de goud- en zilvernijverheid, de cao voor het isolatiebedrijf, de cao voor het metaalbewerkingsbedrijf en de cao voor het technisch installatiebedrijf. De vijf cao’s hebben een gelijkluidend A-gedeelte en vormen samen, gemeten naar het aantal werknemers dat onder de cao’s valt, de grootste cao in de marktsector van Nederland. De bedrijfstak Metaal & Techniek vertegenwoordigt circa 27.500 ondernemingen met circa 330.000 werknemers.
Federatie Werkgeversorganisaties Techniek – FWT
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…