De eerste Nationale Cobotdag was er eentje die zeker een vervolg gaat krijgen. Dat voorspelt initiatiefnemer en organisator Peter van Olm, directeur-eigenaar van Olmia Robotics, Tiel. ‘Twee jaar geleden zijn we begonnen met cobots en er zijn inmiddels tal van toepassingen waarbij een cobot kan worden ingezet.’
De ontwikkelingen gaan razendsnel, de applicatiemogelijkheden groeien en ook de leveranciers van cobotaccessoires komen keer op keer met nieuwe toepassingen voor grippers en sensoren. ‘Wat we vooral merken is dat veel ondernemingen in de maakindustrie nog niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van cobots. En dat terwijl er veel winst is te behalen. We moeten, als systeem integrator van cobots, nog vaak uitleggen wat cobots zijn en welke voordelen deze hebben boven industriële robots.’ Daarom is de nationale cobotdag georganiseerd. ‘Onze missie is om de cobot te promoten en meer bekendheid te geven.
Uit de praktijk
Goed was het dan ook te zien dat vele bezoekers het praktijkverhaal van Donk Industries, een verwerker van aluminium uit Lopik, hebben aangehoord. Uit de vele inhoudelijke vragen na afloop blijkt dat veel ondernemers op zoek zijn naar ervaringen van collega-ondernemers met het implementeren van cobots in hun productie.
Acht verschillende
Er waren op deze cobotdag acht verschillende merken cobots te zien. Van Universal Robots, maar ook cobots van Fanuc, Techman, Yaskawa, Hanwha, Doosan, Panda en een Saywer, van het onlangs door Hahn gekochte Rethink Robotics. Daarnaast waren er diverse vertegenwoordigers van cobotaccessoires zoals camera’s, grippers, sensoren en toeleversystemen aanwezig.
Lezingen
Hiernaast werden er diverse lezingen gehouden, waaronder een over de risicoanlayse van een cobotcel. Onder de deelnemers ook een van de leveranciers van accessoires, het Deense OnRobot. OnRobot levert aan onder andere ABB, Kuka, Fanuc en Kawasaki.
‘Voor de Benelux is Olmia Robotics ons aanspreekpunt en ook afnemer van onze producten’, vertelt Holger Protte. OnRobot groeit snel. Protte: ‘Vorig jaar ben ik gestart en was ik de 22e werknemer, nu amper een jaar later werken er 116 mensen.’ OnRobot is ontstaan nadat de oprichter en CEO Enrico Krog Iversen van Universal Robots (UR) zijn business heeft verkocht aan het Noord-Amerikaanse Teradyne, een hightech leverancier van robot- en cobotequipment. Hierna investeerde hij in OnRobot in het Deense Odense. OnRobot is een samensmelting van drie bedrijven, On Robot, OptoForce en Perception Robotics. OnRobot ontwikkelt en maakt robotarmeindewerktuigen vooral voor cobots.
Gekko
Nieuw is bijvoorbeeld de RG2-FT gripper. Deze heeft sensoren ingebouwd in de vingers. Ook heeft het bedrijf een Gecko Gripper ontwikkeld. Deze werkt niet met een vacuüm maar met elektriciteit en kan een load pakken van maximaal 4 kilogram. Deze gripper komt begin 2019 op de markt.
De eerste nationale cobotdag is bezocht door circa tweehonderd geïntersseerden. ‘Er komt volgend jaar zeker een vervolg’, laat Van Olm weten.