Column: Algemene beschouwing van de maakindustrie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De wat afkalvende vooruitzichten die we enige tijd geleden al opmerkten binnen de NL-maakindustrie, worden nu hier en daar ook bevestigd door financiële instellingen. ABN AMRO berichtte begin deze week zelfs dat er een sterke groeivertraging wordt voorzien en in sommige sectoren zal er een krimp optreden. De bank heeft het dan over het derde en vierde kwartaal van 2011.

De conclusie van de financieel deskundigen is dat een milde recessie het Nederlandse bedrijfsleven zal treffen. Ook de Eurozone, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlands industrie, zal de laatste twee kwartalen een lichte krimp vertonen. En dat valt toch wel een beetje tegen.

Vooruitkijkend naar 2012 zien de economen een geleidelijk verbeterende en aantrekkende economie en orderportefeuilles die langzaamaan weer wat dikker gaan worden. Maar het zijn onzekere tijden en de toekomst laat zich niet altijd voorspellen. Hoe goed beargumenteerd dan ook, er worden altijd een aantal voorbehouden gemaakt. Als het zus of als het zo gaat lopen, dan…

Hoe het een en ander ook zal uitpakken, bij mij leeft het idee dat het heel sterk van de onderneming en de ondernemers en medewerkers zelf afhangt of zij het hoofd ruim boven water kunnen houden.

Wat hierbij een belangrijke rol speelt, is  – hierover berichtten we enkele weken geleden – dat innoveren een belangrijke sleutel voor succes is. Het lijkt een inkoppertje, maar voor vele (productie)­bedrijven nog wel lastig genoeg. Dit komen we met de redactie regelmatig ‘in het veld’ tegen.

Een fraai voorbeeld waarbij innovatie en samenwerking goed heeft gewerkt en overigens nog steeds werkt, is het bedrijf Horstra Technology (zie pagina 17 van deze uitgave). Dit bedrijf heeft simpelweg geen recessie meegemaakt. En wil het ook niet gaan meemaken. Zo kan het dus ook.

Aan de andere kant heb je als ondernemer niet alles zelf in de hand en ben je soms in meer of mindere mate afhankelijk van ‘derden’. Toch lijkt het me dat goed ondernemerschap parallel staat aan enige winstgevendheid.

Goed nadenken over hoe bepaalde zaken aan te pakken. Alleen of met anderen, uitbesteden of toch zelf doen, het kunnen weleens cruciale beslismomenten zijn. Maar dit is vaak een conclusie die achteraf pas kan worden gemaakt.


Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.
Via Twitter: VenA_Rolf