Nu de keerzijde. In het productieproces van primair metaal – dus van metaalerts tot metaal – is veel energie nodig, zoals elektriciteit, gas en olie. Dat rijmt niet goed met de groene economische doelstellingen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Recycling kan hierin veel betekenen. Want bij de productie van secundair metaal is aanzienlijk minder energie nodig. Dit leidt tot minder milieuschade. Daarbij komt dat de recyclegraad van metaal relatief hoog is en dat draagt weer bij aan een afnemende dreiging van grondstofschaarste. Per metaal zijn er echter wat verschillen.
(benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 5-8% en recyclegraad: 50%)
Ingeblikte elektriciteit wordt dit metaal genoemd. De productie van primair aluminium vergt heel erg veel energie. Stel we maken van elk basismetaal (aluminium, koper, nikkel en zink) één ton geraffineerd materiaal uit ertsen. Van het totale energieverbruik van de vier ton geproduceerd primair basismetaal komt 52% voor rekening van de productie van aluminium. Bij de productie van secundair aluminium – dus met schroot als belangrijkste input – is de energiebesparing enorm. En daarbij komt dat ook de recyclegraad van aluminium hoog is.
(benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 13-149% en recyclegraad: 33%)
Hoe schoner en zuiverder het koperschroot, des te minder energie nodig is om het koperschroot te verwerken. Zo is voor het verwerken van het zogenoemde ‘no.1 scrap’ – schoon van uiterlijk, onvermengd en ongecoat – slechts 13% energie benodigd van de totale energieconsumptie via het primaire proces. Bij het verwerken van minder schoon koperschroot neemt het energieverbruik toe. Voor het verwerken van ‘no.2 scrap’ is dit 61%. Bij het sterkst vervuilde schroot kan het energieverbruik oplopen tot 149%. Dan levert recycling vanuit milieuoverwegingen geen winst meer op.
(benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 11% en recyclegraad: 46%)
Bij de productie van secundair nikkel is maar relatief weinig energie nodig. De curve van de recyclegraad is door de jaren heen relatief stijl. Dat komt mede door technologische verbeteringen rondom nikkelschrootrecycling. Ook de sterke groei van het aantal bedrijven dat zich toelegt op deze specifieke tak van sport heeft bijgedragen.
(benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 8-46% en recyclegraad: 17%)
Zink wordt veel gebruikt als legering en dat maakt dat de recyclegraad laag ligt. Je kunt het recyclen niet direct koppelen aan de totale gerecyclede zinkhoeveelheid. Zo is messing schroot – een legering van koper (55-70%) en zink (45-30%) – een belangrijke bron voor zinkrecycling. En ook wordt zink voor een groot deel als legering gebruikt in de staalsector.
Vanwege de duurzaamheidsvoordelen levert de metaalrecycling een belangrijke bijdrage aan de groene economie. Er zal echter voor lange tijd nog een groot deel van de totale metaalbehoefte vanuit de primaire metaalproductie komen en daar ligt de energie-efficiëntie een stuk lager. Maar per saldo kun je van een win-win situatie spreken.
Casper Burgering, ABN AMRO
Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl
Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt twee miljoen euro subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de…
Bij de behandeling van het Belastingplan is een amendement van CDA, CU, VVD, BBB en…
Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen.…
Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…
Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…
Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die…