Column: Gelukkig hebben we het mkb nog

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Op de drempel van het nieuwe jaar hebben vele bedrijven en organisaties hun visie op het nieuwe jaar, 2012, gegeven. Wat gaat het worden? De meningen variëren nogal sterk. Van een kwakkelkjaar, een rampjaar, tot een jaar met meer omzet, een hogere winst en een groei van het aantal klanten.

Kijken we naar de economische berichten, dan lijkt het erop dat vele bedrijven zich zullen gaan focussen op stabiliteit. Dit is wellicht niet onverstandige gezien het economische klimaat. Aan de andere kant moeten bedrijven misschien ook weer niet te voorzichtig zijn.

 

In de wekelijks verschijnende ‘Markten in beweging’ van het Economisch Bureau van ING, zien de economen eindelijk weer eens enkele lichtpuntjes in de donkere dagen. Twee haal ik even naar de voorgrond: de groei van het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in november 2011 en de stijging van de lfo-index van 106,6 in november naar 107,7 in december. De lfo-index geeft het Duitse ondernemersvertrouwen aan. Deze twee berichten mogen toch worden gezien als een aangename verassing.

 

Vooral de stijging van het aantal in aanbouw genomen woningen, afgegeven bouwvergunningen en verkopen van nieuwbouw in de VS vallen op. Het duidt op een langzaam, maar zeker herstel.

 

Dan kijken we nog even naar een onderzoek van businesscompleet.nl, een online portal voor het mkb. Zij enquêteerden ondernemers (894 respondenten). Hierbij viel op dat ondanks de negatieve berichten over de (wereld)economie, de ondernemers optimistisch zijn over hoe het eigen bedrijf het in 2012 gaat doen. Bijna de helft verwacht een (forse) groei. Slecht 11 procent verwacht een slechter jaar. In het onderzoek is ook gevraagd naar de investeringsplannen voor 2012. Driekwart zegt door te gaan met het investeren in het eigen bedrijf. Hiermee wordt de veerkracht en het innovatievermogen binnen het mkb nog maar weer eens bevestigd.

 

En dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, want het tegenovergestelde zie je meestal bij de grote ondernemingen. Bij economische tegenwind worden hier allerlei bezuinigingsmaatregelen genomen. Dit komt het innovatievermogen absoluut niet ten goede. Maar gelukkig, we hebben het mkb nog.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: Vena_Rolf