Column: Groen als staal

Wat is nu ook alweer ‘duurzaam inkopen’. Bij duurzaam inkopen wordt er gelet op milieucriteria zoals energie en materialen en sociale aspecten zoals kinderarbeid. De rijksoverheid wil vanaf 2010, en daar zitten we al in, alle inkopen duurzaam doen. Dit behelst een totaalbedrag van 50 miljard euro per jaar. Maar niet alleen het Rijk, ook gemeente, provincies en waterschappen moeten gaan doen aan duurzaam inkopen. Uiteindelijk moet in 2015 de volle 100 procent zijn bereikt.

 

Maar of het dan al zover is, is nu geheel onduidelijk. Deze week is het onderwerp duurzaam inkopen volop in de belangstelling. Koninklijke Metaalunie wil dat de overheid het duurzaam inkopen opschort. Het gaat ten koste van de metaalbouwsector (zie het bericht hierover elders op deze pagina).

De metalen die worden ingezet als bouwmaterialen, staan in de systemen als GPR gebouw, Dubo Kalk en Greenkalk Plus vrijwel volledig buitenspel. Staal komt er dus karig vanaf in de rekensystemen die de overheid hanteert. En dat is vreemd. Immers, staal is duurzaam en volledig te hergebruiken. Toch? Deskundigen zijn het er in elk geval over eens. De gehanteerde rekensystemen zijn niet goed. Er is in de staalbouwwereld niet eens bekend welke gegevens worden gehanteerd voor het beoordelen van duurzaamheid. Organisaties als bijvoorbeeld Bouwen met Staal kunnen geen adequate adviezen geven aan hun leden. De overheid moet de uitgangspunten voor duurzaam inkopen opnieuw definiëren is de mening.

 

In Engeland gaat het wel goed. Daar wordt bij duurzaam inkopen gewerkt met het rekensysteem BREEAM. En het frappante is dat dit systeem in Nederland is ontwikkeld door de Dutch Green Building Council. Deze 354 pagina’s tellende ‘Beoordelingsrichtlijn Nieuwbouw’ is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het meten van de milieuprestaties van gebouwen. Het zet de standaard voor best-practice in duurzaam ontwerp en is de de-facto maatlat geworden om de milieuprestatie van een gebouw te beschrijven.

Kijk, daar hebben we wat aan. De overheid, in dit geval het ministerie van VROM, moet zijn huiswerk overdoen, zo lijkt het. In elk geval geef ik ze het advies mee om de discussie aan te gaan met deskundigen van diverse organisaties die er voor hebben doorgeleerd en met beide benen in de dagelijkse praktijk staan. De minister van VROM, Jacqueline Cramer, ze mag mij best bellen, dan geef ik haar wel de telefoonnumers van genoemde organisaties en deskundigen.

 

Rolf Elling, Hoofdredacteur

?

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

De redactie

Recent Posts

Nevi PMI: Verdere teruggang Nederlandse industrie

De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…

13 uur ago

Verhoogde digitale dreiging voor ondernemers

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…

1 dag ago

FME: Nederland moet vaart maken met energiebesparing

De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…

1 dag ago

Slimme investering: demonstratiemachines als oplossing voor productiebedrijven

Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…

1 dag ago

Limburgs metaalbedrijf failliet

Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…

1 dag ago

Fabrikanten pessimistischer over verwachte bedrijvigheid

De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…

2 dagen ago