Column: Inspiratie krijg je samen

De gastheer was het LAC, het Laser applicatiecentrum dat is gehuisvest op de TU Enschede. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er een centraal en actueel thema in de groep ‘gegooid’.

 

Het centrale onderwerp sloot uiteraard aan bij de omgeving en luidde dan ook ‘Technologische Innovatie’. Tien ondernemers gingen eerst in twee groepen met elkaar in discussie om vervolgens een uur lang plenair met elkaar te debateren.

 

Het onderwerp sloeg in elk geval wel aan. Veel bedrijven worstelen met technologisch innovatie. Moet je de klant leidend laten zijn of moet je als maakbedrijf zelf met innovaties voor de dag komen? En hoe doe je dat in een economisch mindere tijd? Bij veel ondernemers blijkt dat de innovatieve technologieën dan toch wel even in de ijskast worden geplaatst. En dat is natuurlijk fnuikend voor de innovatieve doorontwikkelingen.

 

Dat Technologische Innovatie ‘leeft’ binnen de maakindustrie werd wel duidelijk. Alle tien aanwezige bedrijven zijn er op enigerlei wijze mee bezig. Dit leidde ertoe dat er vele tips en trucs over de tafel gingen. Toch hangt de voortgang van een innovatie af van een aantal factoren. Zo moet er een juiste ‘drive’ zijn binnen de onderneming, er moet de nodige creativiteit zijn en er moet passie zijn bij de betrokken medewerkers. De implementatie – het voortgangsproces – vraagt veel energie van de organisatie en bovendien moet er ruimte in de tijd zijn. Naast de aanwezige interne kennis, zouden bedrijven graag zien dat ze wat eenvoudiger kenniscentra zouden kunnen betrekken bij de innovatie. En deze weg blijken de ondernemers maar mondjesmaat te vinden.

 

Een goed voorbeeld overigens is het LAC dat als brugfunctie fungeert tussen het wetenschappelijke en de praktijk. Ondernemers kunnen hier hun probeleem op tafel leggen waarna er wordt gekeken welke oplossingen er voorhanden zijn. Wellicht moet deze brugfunctie ook voor andere sectoren gevolg gaan krijgen, want het gaat er tenslotte om dat de maakindustrie de innovatieve kracht niet laat voor wat het is. Binnenkort een uitgebreid verslag in Vraag en Aanbod. Uiteraard wordt het artikel ook als pdf op www.vraagenaanbod.nl geplaatst.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.

Twitter: VenA_rolf (via www.twitter.com).

Rolf Elling

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago