Column Joachim Driessen: Australië

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Onlangs nam het parlement in Australië een wet aan, waarbij werkgevers een hoge boete kunnen verwachten als medewerkers na kantoortijd appjes of mailtjes moeten beantwoorden. Veel gekker moet het toch niet worden.

Mag je een medewerker dan ook op staande voet ontslaan als die een pakketje aanneemt, de wasmachine aanzet tijdens thuiswerken of een appje van een kind tijdens kantoortijd beantwoordt?

Ik kreeg de vraag of we zoiets Nederland ook kunnen verwachten. Ik denk dit soort wetgeving alle realiteitszin uit het oog heeft verloren. Alsof we nog in het Tayloriaanse tijdperk leven, waarin de baas bepaalt wat de medewerker moet doen tussen negen en vijf en medewerkers uitsluitend buiten die periode privétijd hebben.

In de huidige tijd lopen werk en privé veel meer in elkaar over. Dat is in het belang van ons werkgevers, maar zeker ook voor de medewerkers. Eerst even de kinderen naar school brengen, dan een Teamsmeeting thuis en dan pas, zonder file, naar kantoor vertrekken is prima en heeft een positieve invloed op de productiviteit.

Anderzijds mag een werkgever dan ook best verwachten dat een mailtje na vijven beantwoord wordt als daarmee de doorlooptijd van processen versneld kan worden. Het moet alleen niet doorslaan. Krijgen wij ook anti-mailwetgeving? Feitelijk hebben we dat al, maar dan impliciet.

Wij kennen een vrij strenge arbeidsomstandighedenwet, waar werkgevers in hoge mate verantwoordelijk worden gehouden voor het waken over het welzijn van medewerkers. Bovendien zijn wij financieel flink aan de beurt als een medewerker uitvalt als het nu gaat om doorbetaling bij ziekte of hogere premies. Daarmee vind ik dat we heel goed mogen vragen van medewerkers ’s avonds wat werk te verrichten als dat maar binnen de spanningsboog van de medewerker past en niet tot stress-uitval gaat leiden.

Omgekeerd moeten we medewerkers soms ook tegen zichzelf beschermen en ze aanspreken als ze nooit vakantie opnemen en iedere avond mails versturen. Kortom toch weer de balans zoeken in ons traditionele polderland en hopen dat Nederlandse politici dit niet een leuk populistisch thema vinden om deze balans te verstoren.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *