Zo’n 15 jaar geleden werd ik ondernemer. Daarvoor was geld nooit een probleem, behalve de hoogte van mijn eigen salaris. Financiering van plannen in een ‘corporate omgeving’ hing bij mij als loonslaaf af van de kwaliteit van het plan en niet van financiering. In de corporate omgevingen moest wel regelmatig bezuinigd worden, maar groei was van belang. Goede plannen die voor groei zorgde konden altijd wel op steun en financiering rekenen. Hoe anders is dat als ondernemer. Zeker nu veel bedrijven gebruik konden maken van belastinguitstel vanwege corona en daardoor een hoge schuldenlast hebben, zijn plannen sterk afhankelijk van financiering.
Mijn eerste bedrijf had tijdschriften, waarvan 80 procent van de omzet in september binnenkwam. Bij de koop van het bedrijf was het nog verlieslatend en dus brandde geen bank zijn vingers eraan. Toen in mei de bodem van de schatkist in zicht kwam was er veel overredingskracht nodig om bij de Rabobank een seizoen krediet tot september los te peuteren. Dat kwam er uiteindelijk, maar ondanks een verwaarloosbaar risico voor de bank was het niet eenvoudig. Langs vele loketten en een sterke overredingskracht kwam het uiteindelijk zover. Het is de vraag of dat in het huidige ‘spreadsheet’ tijdperk met onverbiddelijke ratio’s nog steeds zou kunnen. Vorig jaar verlieslatend, dan geen bankkrediet. Of nog erger, vallen ratio’s een jaartje buiten de limieten, bijvoorbeeld door corona trekt een bank even makkelijk haar kredietfaciliteit weer in. Banken een gruwel.
Aan de andere kant is ons financiële systeem zodanig dat niemand, op de staat na, zo goedkoop kan lenen als een bank en dus zijn bankleningen voor bedrijven nog relatief goedkoop. Zeker als gebruik gemaakt kan worden van staatsgaranties zoals een borgstellingskrediet. Aandeelhouders vragen meer rendement om hun beschikbaar gestelde vermogen en lenen via andere platforms levert steevast hogere rentes op. Voor vastgoed zijn er wel alternatieven als Mogelijk en Briqwise, maar wil je überhaupt kapitaalbeslag in de vorm van vastgoed in je onderneming? Banken zijn een goede keus voor relatief goedkope groeifinanciering als je onderneming in de basis gezond is. Banken een zegen dus.
Tips voor financiering: trajecten kosten veel tijd, 6 maanden is geen uitzondering dus begin vroeg. Alles begint met een goed businessplan en liquiditeitsprognose. Je accountant of een financieringsdeskundige kan daarbij helpen.
Joachim Driessen, onafhankelijk adviseur
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…