Actueel

Column Joachim Driessen: Hoe productief is Afas?

Het zal u niet ontgaan zijn: Afas, de softwaremaker uit Leusden voert vanaf volgend jaar voor al haar 700 medewerkers een vierdaagse werkweek in. Een voorbeeld voor ons allen of dromen?

Ik was onlangs te gast bij een presentatie van de HR-manager van Afas die toelichting gaf. Hij nuanceerde het plan enigszins: fulltime medewerkers krijgen op vrijdag een zogenaamde ontwikkeldag, waarin ze mogen doen wat ze willen om zich te ontwikkelen. Of dat nou op de kinderen letten is, vrijwilligerswerk doen of een opleiding volgen. Slapen kan natuurlijk ook. Het kantoor in Leusden is in ieder geval dicht, behalve voor een paar klantenservicemedewerkers. De service naar de klanten mag er niet onder leiden, KPI’s en doelstellingen blijven gelijk. Het is dus zaak je eigen werk beter te organiseren, zodat het in vier dagen kan. Afas heeft afgelopen jaren een productiviteitsstijging gehad van meer 600% en ze zijn ervan overtuigd dat de benodigde productiviteitsstijging ook nog wel zal lukken.

Goed idee of niet? Moedig is het in ieder geval. Ook toepasbaar voor de BV Nederland, zoals de vakbonden graag willen? Ik kan me voorstellen dat voor een bedrijf als Afas met vooral hoogopgeleide kenniswerkers zo’n plan zou kunnen werken. Monitoren van werkdruk op de werkdagen is wel een must, want als dezelfde prestaties verwacht worden in minder tijd kan dat tot stress leiden en daardoor juist voor hoger verzuim. Anderzijds is slimmer werken, minder vergaderen, klantbezoeken combineren enz. in een dergelijk bedrijf voorstelbaar.

Voor de BV Nederland is het een ramp. Tekorten op de arbeidsmarkt zijn al nijpend en de productiviteit van heel veel medewerkers, zeker in de industrie, kan alleen maar omhoog door automatisering. Voor heel veel andere beroepen, denk bijvoorbeeld aan buschauffeurs, verpleging en blauw op straat, is dit helemaal niet mogelijk. Korter werken zou voor zware beroepen, die nu schreeuwen om eerder pensioen, wellicht een oplossing kunnen zijn om langer productief te zijn en niet eerder te stoppen met werken, maar dan zal ook het inkomen daarop aangepast moeten worden. En dan heb ik het nog niet over niet werken op een specifieke dag. Continu bedrijven kunnen zich dat niet veroorloven en alleen voor kantoorpersoneel invoeren vergroot de ongelijkheid alleen maar meer.

Conclusie: leuk experiment voor Afas en ik ben benieuwd hoe het gaat, voor de rest van Nederland geen goed plan. Denken over verbetering van productiviteit natuurlijk wel, want dat is het belangrijkste instrument voor economische groei en dus ook voor uw bedrijf.

De uitsmijter was wel dat een klant van Afas in de zaal aangaf dat zijn tarieven met 18% verhoogd waren…… Wie betaalt deze ontwikkeldag dan eigenlijk? Toch maar overstappen op Exact?

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

De redactie

Recent Posts

USA in a day moet succes op de Amerikaanse markt brengen

Ongeacht de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, blijft de Verenigde Staten een belangrijke handelspartner…

2 uur ago

Precisiebeurs focust op internationale samenwerking

De 23e editie van de Precisiebeurs, de vakbeurs voor high- en ultraprecisietechnologie, staat weer voor de…

7 uur ago

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

4 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

4 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

5 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

5 dagen ago