Column Joachim Driessen: Ongewenst gedrag

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Onlangs werd ik geconfronteerd met een klacht van een adviseur van onze organisatie, dat één van mijn medewerkers een jonge medewerkster van het adviesbureau had aangeraakt en zij dit als ongewenst had ervaren (de medewerker had haar haren aangeraakt). Als er geen maatregelen zouden volgen, zou het adviesbureau haar werkzaamheden voor onze organisatie beëindigen. Wat nu?

Nu ben ik, behalve ondernemer, ook toezichthouder van het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR), de organisatie, die voor de sportbonden het tuchtrecht organiseert. Naast dopingzaken, is ongewenst gedrag van coaches richting atleten, een hot topic geworden. De meesten herinneren zich wel de geruchtmakende turnkwesties en het vertrek van Marc Overmars bij Ajax.

Ik zou het dus moeten weten. Helaas is er voor het bedrijfsleven geen tuchtcollege, anders dan de rechter. We moeten het dus zelf oplossen en dat is niet eenvoudig. Wat is er immers precies gebeurd? Vaak is er niemand bij. En hoe ernstig was het? Als iemand iets als ongewenst ervaart, is het voor die persoon ongewenst. Of het ook naar de maatschappelijke normen onjuist gedrag is of zelf strafbaar hoeft niet hetzelfde te zijn. Voor de meeste melders is de drempel om te melden hoog, dus dat vereist serieuze aandacht. Een vertrouwenspersoon kan de melder helpen, maar voor het vervolg zijn wij toch echt zelf verantwoordelijk.

Als sprake is van een verdenking van maatschappelijk onaanvaardbaar of zelfs strafbaar gedrag is een zorgvuldige procedure essentieel. Daar hoort waardevrij hoor en wederhoor bij. Iedere sanctie die volgt zonder een zorgvuldig proces, zal door iedere rechter van tafel geveegd worden, dat hebben we zelfs bij het ISR zien gebeuren. Zo’n onderzoek zou ik altijd door een onafhankelijke derde laten uitvoeren, om elke schijn van bevoordeling te voorkomen.

In dit geval was de medewerker zo geschrokken en zich van geen kwaad bewust, dat we het aandurfden met een gesprek met de meldster, waarin hij zijn excuses aanbood. Ik hoop dat deze schrik genoeg is voor geen tweede keer.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *