Met gefronste wenkbrauwen volg ik de berichtgeving rond ongewenst gedrag. Als nevenfunctie maak ik onderdeel uit van de Raad van Toezicht van het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR). In de sport is een normenkader ontwikkeld, op basis waarvan sportbonden en het ISR klachten van atleten kunnen wegen, inclusief een tuchtrechtprocedure.
In een ‘normale’ werkomgeving is er geen normenkader. Wel zien we steeds meer dat ambtenaren, bij voorkeur anoniem, zich beklagen over de gedragingen van hun baas. De Minister van Onderwijs moest erdoor aftreden, voormalig Kamervoorzitter Arib kreeg er een trap door na, enzovoort. Er zou in alle gevallen sprake zijn van ‘grensoverschrijdend gedrag’. Welke grens wordt hier overschreden? Tegen welk normenkader worden deze mensen afgezet? Er is evident geen sprake van strafbare feiten.
Wij als werkgevers zijn wettelijk verplicht voor een veilige werkomgeving te zorgen. Mag je dan nooit meer tegen iemand uitvallen of iemand een slechte beoordeling geven? Alleen al de dreiging van een slechte beoordeling of demotie kan iemand ervaren als ‘onveilig’. Als iemand iets stoms gedaan heeft, is een hele tirade à la Trump weinig functioneel, maar iemand op zijn kop geven als er iets verkeerd gaat, kan heel gezond zijn. We hebben tegenwoordig allemaal een vertrouwenspersoon. Dat is de aangewezen plek om klachten te bespreken en zeker niet in de media. Ik heb ook eens een baas gehad, die meende zich als een bullebak te moeten gedragen. Toen vond ik het tijd om te gaan. In de huidige arbeidsmarkt geldt dat dat voor iedereen kan. Je kunt zelf iets anders zoeken, naar een vertrouwenspersoon stappen met klachten, maar anoniem naar de media stappen met je klachten vind ik laf.
Kunnen we zelf dan nog iets doen? Zeker, laten we een voorbeeld nemen aan de sport en in bedrijven en brancheverenigingen een normenkader ontwikkelen over wat nou eigenlijk grensoverschrijdend gedrag is. Dan is er in ieder geval een kader, waarmee iedereen weet waar hij aan toe is.
Joachim Driessen,
onafhankelijk adviseur
Reageren?
E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…