Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze de rijksrecherche aan de lijn had. Die legde uit dat één van mijn medewerkers in een uitzending van Opsporing Verzocht zat in verband met gestolen creditcards. Hij stond op een camera van een tankstation toen hij ermee probeerde te betalen. Of de meneer vandaag dienst had want dan kwamen ze hem halen.
HR had nog wel de tegenwoordigheid van geest om van de recherche te vragen even te wachten zodat wij de betreffende medewerker eerst konden ontslaan, want anders zit ie in de bak en kunnen we gewoon zijn loon doorbetalen. Dat was akkoord. De medewerker werd opgehaald en bij het zien van de beelden bekende hij meteen. Hij werd op staande voet ontslagen en kreeg een brief mee. Pas toen lieten we de recherche binnen en konden ze hem meenemen.
Het is me later nog een paar keer overkomen, in alle gevallen ging het om stelen van grote sommen geld. Ontslag op staande voet is een hele zware maatregel, waar ik nooit lichtzinnig mee ben omgegaan. Voor de medewerker betekent het namelijk niet alleen meer werkeloos, maar ook doorgaans geen WW-uitkering, want volgens het UWV ben je dan verwijtbaar werkeloos en als je aangifte doet ook een strafblad.
De rechter toets een dergelijk ontslag dan ook zwaar, waarbij dienstjaren en omvang van de schade van belang is. In een recent voorbeeld van een maakbedrijf had een medewerker voor circa vijfduizend euro restpartijen verkocht en het geld in de lief- en leedpot van de medewerkers gestort. Na onderzoek werd de medewerker na 37 dienstjaren op staande voet ontslagen. De rechtbank oordeelde hard en kende de medewerker drie keer de transitievergoeding toe, meer dan driehonderdduizend euro. Een smetteloos dienstverband van 37 jaar en de late reactie van de werkgever waren het hoofdargument voor de rechtbank voor dit oordeel. Er zijn veel vergelijkbare zaken, waarin de medewerker forse vergoedingen toegewezen kreeg bij dit type ontslag. Drie dingen spelen daarbij mee: hoe groot is de schade, is er direct opgetreden en dus niet pas drie dagen later en hoe lang is het dienstverband.
Ergo: bezint bij een ontslag op staande voet, maar handel wel direct.
Joachim Driessen,
onafhankelijk adviseur
Reageren?
E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…
In het internationale ruimtestation ISS voeren Tata Steel Nederland en de European Space Agency (ESA) onderzoek uit naar de…
View Comments
Mag je iemand op staande voet ontslaan als deze verdacht / veroordeeld is voor een strafbaar feit gepleegd in de privé sfeer?