Column: Kenniseconomie NL in neerwaartse spiraal

Het behalen van een mastergraad gaat voor uitwonende studenten 3.200 euro per jaar kosten en voor nog thuiswonende studenten jaarlijks 1.200 euro.

Deze bedragen vallen wel mee, vindt de verantwoordelijke staatsecretaris Halbe Zijlstra van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Immers, studenten kunnen hiervoor een lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden. Bovendien verdienen de studenten dit later snel terug. Dan moeten ze wel eerst een behoorlijke functie hebben gevonden, lijkt me.

 

Stel nu eens dat de ouders van de studenten in het voortraject – in het voortgezet onderwijs dus – geen financiële middelen hebben om de studie van hun kinderen te betalen. Dan moeten deze jongeren vanaf hun 18de ook voor het volgen van deze opleiding hiervoor al een lening afsluiten. Studenten die dan hun hbo hebben afgerond, zullen het wel snel welletjes vinden en een baan gaan zoeken. En weg is de mogelijkheid om extra kennis op te doen en mee te nemen in het bedrijfsleven.

 

Maar ook voor de wat financieel sterkere ouders die het eerste opleidingstraject wel zelf hebben betaald, betekent deze vervolgstudie voor hun kinderen natuurlijk een extra aderlating. En of ze dit ook nog kunnen opbrengen, is de vraag.

Dat in een periode van miljardenbezuinigingen het huidige stelsel van studiefinanciering niet langer houdbaar is, daar kan ik me overigens wel in vinden. Maar in mijn perceptie zijn er best andere mogelijkheden om extra te bezuinigen.

Berichten als ‘Nederland daalt op het internationale speelveld van kenniseconomie’, zullen de komende jaren dan ook herhaaldelijk de kop opsteken. En dit is toch in schril contrast met de inhoud van de verkiezingscampagnes van de meeste politieke partijen (in 2010!) die het erover eens waren dat er fors moest worden geïnvesteerd in het onderwijs. Nederland kan de wereldwijde concurrentie alleen aan met het verhogen van ons kennisniveau en een voortdurende innovatie, aldus de deskundigen.

 

Landen als Frankrijk, Duitsland en Denemarken doen het heel anders. Zij benutten de crisis juist om hun economie klaar te stomen voor de toekomst door nu fors te investeren in onderwijs en innovatie. En Nederland? Niks investeren, bezuinigen. Niet slim.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Via Twitter: VenA_Rolf

De redactie

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

3 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

3 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

4 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

4 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

4 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

4 dagen ago