Column Paul Verlinden: ‘De vlucht van webinars’

Foto van: Paul Verlinden
Geplaatst door Paul Verlinden

Webinars hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis een vlucht naar voren genomen. Eigenlijk raar dat het echte succes en bijwonen van webinars een pandemie nodig had om echt door te breken. Dat terwijl er toch meer voordelen te noemen zijn in vergelijking met fysieke bijeenkomsten dan alleen het mijden van infectiegevaar.

Paul Verlinden is beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie. Maandelijks verzorgt hij een column voor Vraag en Aanbod over internationaal ondernemen.


Voorop gesteld de tijdswinst die het oplevert. Geen autorit heen en terug, geen extra tijd die u incalculeert voor files (stress), je hoeft niet te parkeren, te registreren of te wachten. De kans is groot dat u voor zo’n activiteit snel een halve werkdag vrijmaakt en dus noodgedwongen uw broodje achter het stuur eet. Bovendien belast u het milieu en maakt u kosten.

Vergelijkbaar voordeel is er overigens voor de presentatoren van een webinar. De beste sprekers kunnen allen uit verschillende windstreken met een paar muisklikken ‘bij elkaar’ gezet worden op het digitale toneel. Makkelijker dus om combinaties aan sprekers in te zetten. En u, als ondernemer, krijgt alles op een presenteerblaadje terwijl u zit te luisteren, waar u op dat moment ook bent. Heeft u vragen aan één van de sprekers dan kunt u die meestal via een chatbox stellen. Met kleinere groepen kunt u soms zelf vragen stellen. U krijgt dan de beurt als u een digitaal handje opsteekt.

Zo organiseert bijvoorbeeld Koninklijke Metaalunie webinars georganiseerd door Teqnow. Deze webinars gaan over veranderprocessen en effectief groeien. Maar er zijn ook webinars met als onderwerp internationaal ondernemen. Zoals over de Verenigde Staten waarbij de ene spreker in Chicago zat en de andere in Tuscan, Californië. In een tijdsbestek van 45 minuten werden ondernemers met een eigen vestiging in de VS bijgepraat over de Paycheck Protection Act dat bedrijven financieel ondersteunt tijdens de coronacrisis. Of een webinar over Duits arbeidsrecht in tijden van corona.

Is het einde van het seminar tijdperk nu dan ingeluid? Vast niet. De kans is groot dat u ook naar een seminar gaat voor de borrel en het netwerken. Even weg van het bedrijf en inspiratie opdoen. Aspecten die slecht zijn na te bootsen op het scherm. De tijd zal het leren. Als u nog geen webinar heeft bijgewoond, raad ik het aan om het een keer te proberen.

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl