Column: V, W of wortelteken

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Duitse economie blijft verbazen met bedrijfscijfers en banengroei. De kop van een bericht in het Financieele Dagblad van zaterdag 31 juli 2010.

België doet het ook verrassend goed en China is Japan voorbij gestreefd en is nu opgeklommen tot de tweede economie in de wereld.

Ook in Nederland gaat het eigenlijk best ‘lekker’. De huizenprijzen zijn het tweede kwartaal eindelijk, sinds 2008, weer gestegen in Amsterdam. Ook in Haarlem, Zwolle, Enschede en Ommen. De rest van Nederland zal de weg omhoog ook wel gaan volgen.

En toch is iedereen nog steeds erg voorzichtig en stellen vrijwel alle deskundigen vast dat er niet te vroeg moet worden gejuicht. Is dit nu een vorm van nuchterheid en het met beide benen op de grond blijven staan, of is dit het optimisme dat er heerst in het financiële herstel proberen te temperen. Het lijkt erop dat voorzichtigheid toch enigszins geboden is.

De verwachting voor een W-recessie is licht terrein aan het winnen. En terugkijkend in de geschiedenis is een W-recessie een zeer gebruikelijke. Hiernaast kennen we nog de V-recessie en de recessie die de vorm van het ‘wortelteken’ volgt.

Ze alledrie toch maar even kort toelichten. De V-recessie is duidelijk, na een sterke economische val, volgt er een steile klim omhoog. Bij een W-recessie (dubbele dip) komt na de eerste opleving een tweede dip waarna de weg omhoog voor de tweede keer wordt gevonden. Hoe lang deze periodes duren, is behoorlijk lastig te voorspellen. Het wortelteken scenario geeft na de dip, herstel en vervolgens stabilisatie. Het risico op een W-recessie in Nederland is groot als de werkloosheid oploopt. Hierdoor besteden de consumenten minder en dit remt de economische groei.

Is logisch.

Maar welke kant gaan we nu op. Kijkend naar alle marktcijfers, kengetallen en conjunctuurberichten, prijsontwikkelingen, verwacht ik dat de economische vooruitzichten het wortelteken zullen gaan volgen. De dip zit er op en we gaan de goede kant. Hierna volgt er enige vorm van stabilisatie. Dit lijkt mij in elk geval voor de Nederlandse maakindustie het meest gunstigste scenario. Als ik een eigen onderneming zou hebben, wil ik hier graag voor tekenen. De kracht van het herstel en de hierop volgende stabilisatie is overigens wel sterk afhankelijk van de koers van de dollar en de olieprijs. Deze mogen niet al te drastisch gaan schommelen. Anders kan deze beschouwing – overigens niet als enige – bij het grof vuil worden gezet.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.