De Nederlandse maakindustrie is volop in beweging. Dat merken we op de redactie, elke dag. Er zijn nog steeds erg wisselende beelden over hoe het in zijn algemeenheid – economisch gezien – met de dames en heren ondernemers gaat.
Regelmatig polsen we bedrijven en branchemedewerkers die actief zijn in de maakindustrie. Dit bij elkaar opgeteld, aangevuld met vele indicatoren van organisaties die zich bezig houden met het verzamelen van vele getallen, geeft ons een redelijk goed beeld.
Het blijft toch enigszins frappant dat het ook in dezelfde marktsegmenten met het ene bedrijf goed gaat terwijl een collegabedrijf dat opereert in dezelfde markt, het aanzienlijk lastiger heeft. Maar wellicht is dit helemaal niet zo vreemd? Je hoort telkens weer dat bedrijven met een sterke innovatieve focus, continu bezig zijn met de vraag waar de focus van het bedrijf op gericht moet zijn en bij het bewerken van de markt het ‘gewoon goed’ doen. De orderportefeuilles zitten lekker vol, het perspectief is groei. Kijk, en daar moeten we in een rechte streep naar toe werken.
Deze positiviteit bleek ook weer tijdens de rondetafeldiscussie met maakondernemers die Vraag en Aanbod in samenwerking met PKM regelmatig houdt. Overigens al voor het vierde achtereenvolgende jaar. PKM is een adviesclub gelieerd aan de Koninklijke Metaalunie en geeft specialistische adviezen aan metaal- en technische bedrijven. Tijdens deze bijeenkomsten gaan ondernemers met elkaar in discussie over de meest uiteenlopende, uiteraard ondernemersgelieerde, onderwerpen.
Manarmer werken, meer exportgericht, andere financiers en zelf opleiden. Het zijn enkele voorbeelden van onderwerpen die tijdens de eerste discussiemiddag zijn besproken. Het verslag vindt u in Vraag en Aanbod (week 20).
Maar er is meer in beweging in maakland. Het beroepsonderwijs wordt ‘aangepakt’. ‘Eindelijk, dat wordt tijd’, hoor ik u denken. De hiervoor in het leven geroepen stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, SBB, neemt hierin het voortouw. In de stichting SBB werken middelbaar beroepsonderwijs, mbo en het georganiseerd bedrijfsleven samen. Zij stellen zich verantwoordelijk voor het leveren van beter gekwalificeerde uitstroom van leerlingen. Niet alleen rechtstreeks naar de arbeidsmarkt maar ook richting de vervolgopleidingen. Meer hierover op onze site.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod