De Nederlandse maakindustrie is duidelijk bezig om zich te herstellen van enkele slechte economische jaren. De conjunctuurcijfers die de deskundigen van ING, Rabobank, maar ook diverse brancheorganisaties en het Centraal Bureau voor de Statistiek stelselmatig bekendmaken, geven de groei binnen de bedrijvigheid allemaal aan.
Toch beluister je nog wel wat voorzichtig optimisme. Bedrijven moeten zich ook weer niet te snel weer rijk rekenen. Wat we regelmatig in de praktijk tegenkomen, is dat bedrijven nu over 2010-2011 een plus draaien van zeg maar zo’n 15 procent, maar in de jaren 2008-2009 met 30 procent of meer zijn gekelderd. Even snel rekenen. Dan heb je als ondernemer dus de helft van het verlies van de periode van de crisis goedgemaakt.
Althans als je binnen de onderneming geen (personele) wijzigingen hebt doorgevoerd. Maar zijn er wel maatregelen in het bedrijf genomen om de kosten terug te dringen en zit je nu op een plus dan tikt dit natuurlijk zwaarder aan en is er meer ‘terugverdiend’.
Aan de andere kant wordt er ook veel geroepen dat bedrijven en organisaties altijd sterker uit de crisis komen. En dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Ondernemers hebben de nodige maatregelen genomen en dan zie je al snel dat het hierboven gestelde de waarheid wordt of inmiddels is geworden.
Dit geldt overigens ook voor de Koninklijke Metaalunie. De grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. Metaalunie richt zich op bedrijven tot circa honderd werknemers. Inmiddels telt de organisatie ruim dertienduizend leden. Ook zij komen altijd sterker uit een financieel slechtere periode in de metaalindustrie. Dit is voor het grootste gedeelte te verklaren door het omvallen van grotere bedrijven die dan weer opgesplitst een doorstart maken. Hieruit kunnen dan ‘zomaar’ drie of meer nieuwe bedrijven ontstaan.
Overigens is Metaalunie Neerlands grootste en opvallend genoeg, nog steeds groeiende ondernemersorganisatie. Het is even afwachten wanneer het veertienduizendste lid met open armen wordt ontvangen. Wanneer dit moment daar is, is nog niet bekend, maar mijn inschatting is dat dit in 2011 nog wel gaat gebeuren.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren? rolfelling@vraagenaanbod.nl Twitter: VenA_Rolf