Het Comité voor Ondernemerschap, een adviesraad van het ministerie van Economische Zaken, stelt dat het mkb de hardste klappen kan verwachten wanneer overheidssteun wegvalt. Hun advies is dat de overheid ondernemers helpt zich aan te passen aan structurele veranderingen.
Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van het tussentijds advies van het comité aan het ministerie van Economische Zaken. Normaal publiceert het comité jaarlijks de Staat van het MKB, het tussentijds advies wordt gegeven in verband met de coronacrisis.
Het comité is positief over de huidige overheidssteun, alleen kan deze steun niet eeuwig duren. Daarbij ziet het comité een taak voor de ondernemer zelf in plaats van de overheid in het overeind houden van de mkb-bedrijven, waar de hardste klappen zullen vallen.
Waar de overheid wel bij kan helpen is ondernemers bijstaan in het versnellen van ontwikkelingen als globalisering, digitalisering en robotisering. Een andere manier om ondernemers bij te staan is het versoepelen van de faillissementswet, waar het comité sterk op aandringt. Andere voorstellen zijn belasting op arbeid, meer doorlopend blijven opleiden en minder vergoeding bij ontslag.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
View Comments
Als u iets zinvols wil doen voor het MKB, dan zorgt u er voor dat de poortwachterwet, die al sinds 1 april 2002 de Nederlandse arbeidsmarkt terroriseert, door de shredder gaat, zodat ondernemers geen angst meer hebben dat zij door langdurige ziekte van een of meer werknemers in een faillissement en/of schuldsanering belanden.
Dan gaan zij ook weer werknemers in vaste dienst nemen, zodat er geen "ondernemers" zijn die voor EUR 15,00 per uur hun broek moeten ophouden en daardoor geen reserves kunnen opbouwen. De spreekwoordelijke banenmotor die 18 jaar geleden zorgvuldig de nek om is gedraaid, moet weer op gang komen. De coronacrisis legt wat dat betreft de vinger op een heel zere plek. Ik wens u veel succes om de politiek daarvan te overtuigen. Mijn eigen ervaring als gedupeerde kleine ondernemer is helaas dat men in Den Haag niet eens begrijpt dat men het niet begrijpt....