Commotie over proef Nedstaal met asbesthoudend staal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nedstaal wil gevaarlijke vezels uit licht asbesthoudend staal onschadelijk maken door verhitting in de smeltoven in Alblasserdam. Een veelbelovend idee, maar er is één probleem: omwonenden zijn mordicus tegen een geplande proef.

Het staalbedrijf wil dit voorjaar al beginnen met een proeftraject van een jaar. Dat moet aantonen dat verwerking van licht asbesthoudend schroot mogelijk is zonder nadelige gevolgen voor milieu, werknemers en omwonenden. Het idee is om oude metrostellen waarin bitumengebonden asbest is verwerkt elders te verknippen en in afgesloten containers te vervoeren naar Alblasserdam. Omsmelten gebeurt daar binnen het normale productieproces. Tijdens het omsmelten verricht Search de metingen.

Voorafgaand aan de vergunningaanvraag bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) heeft TNO literatuuronderzoek en laborato-riumtests verricht. Daaruit werd duidelijk dat de witte asbestvezel waarom het gaat bij een temperatuur van 800 graden Celsius onschadelijk wordt. ‘Wij werken op een temperatuur van 1.600 graden, dus er blijft niets van over. De vezels vallen binnen enkele seconden uiteen in onschadelijke componenten’, zegt directeur operations Jan-Henk Wijma van Nedstaal. Ook bij het verknippen van het staal, dat onder strenge veiligheidsmaatregelen gebeurt, is de hoeveelheid vezels die uit het hechtgebonden asbest vrijkomt zeer gering.

Verzet omwonenden

Nu nog verdwijnt in Nederland jaarlijks 700 duizend ton licht asbesthoudend staal naar de stortplaats. Een waardevolle grondstof (staal) gaat daardoor verloren en toekomstige generaties worden opgezadeld met het asbestprobleem.
Toch verzetten omwonenden in Alblasserdam zich heftig tegen de voorgenomen proeven. Tijdens twee recente informatieavonden maakten insprekers duidelijk dat ze alle wettelijke mogelijkheden zullen gebruiken om de proeven te voorkomen, ongeacht geruststellende onderzoeksrapporten.


Wijma: ‘Dat maakt de discussie lastig. Want het enige wat ik heb om de emoties weg te nemen zijn argumenten.’ Verwerking elders is geen optie. Wijma: ‘Je zet niet zomaar even een nieuwe smeltoven op.’ Nedstaal overweegt filmopnames te maken tijdens de proeven om verontruste omwonenden te overtuigen. Verder is gekozen voor een omzichtige aanpak. Na de eerste proef volgt rapportage aan de OZHZ. Vervolgproeven zijn pas mogelijk wanneer de resultaten daarvan positief zijn. Gedurende het hele proeftraject smelt Nedstaal maximaal 100 ton licht asbesthoudend staal om. Dat gebeurt door telkens 5 ton vervuild staal toe te voegen aan 32 ton asbestvrij staal, dat eerst wordt gesmolten. Siliciumdioxide en magnesiumoxide, de stoffen waarin het asbest uiteenvalt na verhitting, komt terecht in de slaklaag die ontstaat bij de productie van staal. Dit is als onschadelijk product bruikbaar in onder meer de wegenbouw.

Nedstaal