Commotie over proef Nedstaal met asbesthoudend staal

Het staalbedrijf wil dit voorjaar al beginnen met een proeftraject van een jaar. Dat moet aantonen dat verwerking van licht asbesthoudend schroot mogelijk is zonder nadelige gevolgen voor milieu, werknemers en omwonenden. Het idee is om oude metrostellen waarin bitumengebonden asbest is verwerkt elders te verknippen en in afgesloten containers te vervoeren naar Alblasserdam. Omsmelten gebeurt daar binnen het normale productieproces. Tijdens het omsmelten verricht Search de metingen.

Voorafgaand aan de vergunningaanvraag bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) heeft TNO literatuuronderzoek en laborato-riumtests verricht. Daaruit werd duidelijk dat de witte asbestvezel waarom het gaat bij een temperatuur van 800 graden Celsius onschadelijk wordt. ‘Wij werken op een temperatuur van 1.600 graden, dus er blijft niets van over. De vezels vallen binnen enkele seconden uiteen in onschadelijke componenten’, zegt directeur operations Jan-Henk Wijma van Nedstaal. Ook bij het verknippen van het staal, dat onder strenge veiligheidsmaatregelen gebeurt, is de hoeveelheid vezels die uit het hechtgebonden asbest vrijkomt zeer gering.

Verzet omwonenden

Nu nog verdwijnt in Nederland jaarlijks 700 duizend ton licht asbesthoudend staal naar de stortplaats. Een waardevolle grondstof (staal) gaat daardoor verloren en toekomstige generaties worden opgezadeld met het asbestprobleem.
Toch verzetten omwonenden in Alblasserdam zich heftig tegen de voorgenomen proeven. Tijdens twee recente informatieavonden maakten insprekers duidelijk dat ze alle wettelijke mogelijkheden zullen gebruiken om de proeven te voorkomen, ongeacht geruststellende onderzoeksrapporten.


Wijma: ‘Dat maakt de discussie lastig. Want het enige wat ik heb om de emoties weg te nemen zijn argumenten.’ Verwerking elders is geen optie. Wijma: ‘Je zet niet zomaar even een nieuwe smeltoven op.’ Nedstaal overweegt filmopnames te maken tijdens de proeven om verontruste omwonenden te overtuigen. Verder is gekozen voor een omzichtige aanpak. Na de eerste proef volgt rapportage aan de OZHZ. Vervolgproeven zijn pas mogelijk wanneer de resultaten daarvan positief zijn. Gedurende het hele proeftraject smelt Nedstaal maximaal 100 ton licht asbesthoudend staal om. Dat gebeurt door telkens 5 ton vervuild staal toe te voegen aan 32 ton asbestvrij staal, dat eerst wordt gesmolten. Siliciumdioxide en magnesiumoxide, de stoffen waarin het asbest uiteenvalt na verhitting, komt terecht in de slaklaag die ontstaat bij de productie van staal. Dit is als onschadelijk product bruikbaar in onder meer de wegenbouw.

Nedstaal

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago