Onlangs is door de leden van het minder bekende FSC-houtsoortenconsortium het startsein gegeven voor een project met als doel om voor diverse toepassingen minder bekende houtsoorten uit FSC-gecertificeerde bossen te onderzoeken en op de markt te zetten.
Bosbouwbedrijven en zagerijen uit het Amazone gebied, het Congo Bekken en Indonesië hebben ruim vijftig soorten aangeleverd. In totaal wordt voor vijftien houtsoorten een onderzoeksplan opgesteld en de meest kansrijke soorten zullen op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. Het consortium bestaat uit vijf bedrijven: Houthandel Van Dam Bunnik, Dekker Hout Den Haag, Lionex, Precious Woods Europe en Wijma Kampen. Het consortium staat onder leiding van FSC Nederland.
‘Essentieel onderdeel van verantwoord bosbeheer is gebruik te maken van wat een bos te bieden heeft. Dit komt neer op het oogsten van niet alleen de commercieel interessante soorten, maar juist ook de minder bekende houtsoorten’, vertelt Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland.
Europees vermarkten
‘Bosbeheerders in de tropen ondervinden echter vaak problemen bij het aan Europa vermarkten van deze minder bekende soorten. Om hen hierbij te helpen en verantwoord bosbeheer ook voor andere bosbeheerders in deze regio’s commercieel aantrekkelijker te maken, is dit project opgestart.’
‘Daarnaast hebben minder bekende houtsoorten soms verrassende eigenschappen, waardoor ze ook een verrijking voor de markt kunnen zijn’, vult projectleider Andries van Eckeveld aan. ‘Dat is de afgelopen jaren ook diverse malen gebleken. We willen met dit consortium secondary species voor de verschillende toepassingsgebieden, gww en buitentoepassingen, gevelbekleding, geveltimmerwerk, afbouw en interieur, op een aansprekende manier ontwikkelen.’
Tropische houtprogramma’s
Alle bedrijven binnen het consortium zijn partner van het netwerk van FSC Nederland. In het project wordt ook nauw samengewerkt met de tropisch houtprogramma’s van IDH (Initiatief Duurzame Handel): The Amazon Alternative, The Borneo Initiative en het Congo Basin Program. Ruim de helft van de geselecteerde soorten is afkomstig uit bossen die door IDH zijn gesteund bij FSC-certificering. Voor het overige deel zijn de soorten afkomstig uit de bossen van de consortiumleden zelf.
Groslijst 50 houtsoorten
De eerste stap in het proces is inmiddels genomen door gezamenlijk de groslijst van ruim vijftig houtsoorten door te nemen. Binnenkort zal het eerste hout voor onderzoek worden besteld. Hierna zal voor de meest kansrijke soorten, naar verwachting vijf tot tien, een goede marktbenadering worden uitgedacht en uitgevoerd.