‘We waren al een tijdje op zoek naar een compacte geautomatiseerde boor-zaagstraat. Maar hierin slaagden we niet en zijn toen zelf aan het pionieren geslagen. Ook wilden we kijken of het snijden ingebracht kon worden in een machine waarbij stalen balken, profielen of kokerbalken in een bewerking geboord, gesneden en gezaagd kunnen worden. Al snel kwamen we op het idee om een machine te ontwikkelen die gebruikmaakt van een standaard 6-assige robot. Machines die boren en zagen zijn al ruimschoots op de markt aanwezig, de uitbreiding met snijden betekent voor ons een verrijking binnen het bewerken van stalen balken. En dit is ons nu gelukt.’
Tijdwinst
Met een automatische aanvoer belandt de stalen balk in een eerste klem. Hier wordt de balk ‘gelezen’ en zorgt het computerprogramma voor alle bewerkingen zoals het boren van gaten, het snijden van ravelingen, sleufgaten, sparingen en verstekken (ook dubbel) die de zaag niet aankan. ‘Een bijkomend voordeel is dat het zagen gelijktijdig kan worden gedaan in combinatie met danwel het boren of het snijden. Dit levert tijdwinst op’, zo legt Kees Mous uit.
Deutscher Stahlbou Verband
Kees Mous en broer Jos zijn samen directeur-eigenaar van het constructiebedrijf. Broer Hans zorgt voornamelijk voor de ontwikkeling van de mechanica en elektronica. Voor het ontwikkelen van de software is, twee jaar geleden, Simon van Veen aangetrokken. ‘De installatie is uitgerust met een Fanuc robot. Deze wordt aangestuurd via de computer. We gebruiken als standaard de omschrijvingen van DSTV, het Deutscher Stahlbou Verband, die uit standaard 3D-tekenpakketten kan worden gegenereerd. De boorgaten, sparingen en ravelingen worden automatisch uit de DSTV bestanden ingelezen en vertaald naar de boor-, zaag- en snijdinstructies. Hierna belandt de opdracht bij de werkvoorbereiding die het gereedmaakt voor de werkplaats. In het programma wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de op voorraad zijnde lengtes of handelslengtes van de balken waardoor zo efficiënt mogelijk met het materiaal wordt gewerkt. Het was echt wel een beetje vallen en opstaan maar ik denk dat we nu een heel eind op de goede weg zijn’, vertelt Van Veen.
Andere constructiebedrijven
‘We verwachten in maart volgend jaar de machine helemaal spic en span te hebben. De machine werkt nu goed, maar je komt toch altijd nog wel zaken tegen die nog even iets moeten worden verfijnd’, stelt Kees Mous. Overigens verwacht hij dat de machine ook interessant kan zijn voor andere constructiebedrijven die veel bewerkingen doen. ‘Daarom willen we begin 2009 starten met de productie van deze machine voor derden. De intentie is om medio 2009 de boor-, zaag- en snijmachine op de Nederlandse markt te introduceren.’
Mous is een constructiebedrijf dat zich vooral richt op constructies voor hallen en gebouwen. Maar het bedrijf beweegt zich ook veel op het vlak van bordessen, trappen en hekwerken, vooral voor de industrie. Het bedrijf telt vijftien medewerkers en verwerkt zo’n 700 ton staal per jaar.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…