Corus gaat in IJmuiden een proefinstallatie bouwen die een doorbraak kan betekenen in de technologie van de ijzerproductie. Het Ministerie van Economische Zaken heeft deze week 5 miljoen euro subsidie toegezegd.
Deze technologie, die HIsarna heet, kan de emissies van CO2 ten opzichte van de hoogoventechnologie mogelijk met meer dan 50 procent reduceren. Daar is de mogelijkheid van opslag van CO2 in meegenomen.
Het project, dat 20 miljoen euro kost, is een initiatief van Ulcos (Ultra Low CO2 Steelmaking), een consortium van Europese staalbedrijven. Binnen dit consortium is het initiatief genomen om een grote bijdrage te leveren aan de reductie van CO2 in het proces van de staalproductie.
Minister Van der Hoeven van het Ministerie van Economische Zaken heeft deze week een subsidie toegekend van 5 miljoen euro voor dit project. De rest van het budget wordt gedragen door de Ulcos-partners en door de Europese Commissie.
HIsarna proefinstallatie
De HIsarna proefinstallatie met een capaciteit van 60.000 ton per jaar werkt met een nieuw proces dat het mogelijk maakt om vloeibaar ijzer te maken van onbewerkte grondstoffen. Daarmee zullen de voorbereidende processen van sinter- en/of pelletsmaken van ertsen en het verkooksen van kolen komen te vervallen. HIsarna biedt het perspectief van een reductie van 20 procent van de energiebehoefte voor de staalindustrie. De proefinstallatie wordt naar verwachting aan het einde van 2010 opgeleverd, hierna zal er intensief getest gaan worden. Dit gebeurt met steun van alle Ulcos partners.
Twee technologieën zijn gecombineerd in de ontwikkeling van HIsarna. Het smelten van fijne ertsen in een cycloonoven is ontwikkeld door Corus in IJmuiden. Deze cycloonoven zal worden gekoppeld aan de laatste stap in het proces, waar het vloeibare metaal wordt gevormd. Deze processtap noemen we HIsmelt.