‘Crisis- en herstelwet kan voor woningbouw averechts werken’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Crisis- en herstelwet is ten onrechte gepresenteerd als oplossing om de haperende woningbouwmarkt vlot te trekken. De kans is groot dat geen versnelling maar juist vertraging optreedt. Dat stellen Manfred Fokkema en Erwin Hijmans van PurpleBlue, onderdeel van Tauw, gisteren in Cobouw.

Volgens de Fokkema en Hijmans kunnen woningbouwprojecten ook met het ‘oude’ wettelijke instrumentarium snel tot uitvoering worden gebracht. Waarschijnlijk zelfs sneller dan met de Crisis- en herstelwet.

Gemeenten onderzoeken momenteel of hun woningbouwprojecten onder de nieuwe Crisis- en herstelwet wet vallen. Maar zelfs als aan de voorwaarden wordt voldaan, is het zeer de vraag of projecten ook echt sneller tot uitvoering zullen komen, zo stellen Fokkema en Hijmans.

Projectuitvoeringsbesluit

Het heetste hangijzer is volgens de twee adviseurs het ‘projectuitvoeringsbesluit’ dat de wet introduceert. ‘Deze nieuwe loot aan de boom van ruimtelijke-ordeningsbesluiten vervangt alle benodigde toestemmingen voor een bouwproject. Dit besluit zal vaak ter discussie staan.’

De Crisis- en herstelwet gaat er ten onrechte van uit dat de grootste vertraging wordt veroorzaakt door complexe wetgeving en bezwaar- en beroepsprocedures. Maar de grootste vertraging zit juist aan het begin van een project, niet aan het einde, stellen Fokkema en Hijmans namens PurpleBlue.

Afschaffen

‘Een gemeente die tijdig een goede strategie opstelt en er vervolgens ook naar handelt, heeft helemaal geen Crisis- en herstelwet nodig. Echt vooruit helpt deze wet de woningbouw dan ook niet. Het nieuwe kabinet zou er dan ook goed aan doen om de wet voor woningbouwprojecten zo snel mogelijk af te schaffen.’