CrossRoads brengt Vlaamse en Zuid-Nederlandse maakbedrijven bijeen

Voor Zuid-Nederlandse en Vlaamse maakbedrijven die gezamenlijk een innovatietraject willen opzetten, is er 3 miljoen euro subsidie beschikbaar. Per innovatie kunnen partijen samen maximaal 150 duizend euro subsidie krijgen uit het Crossroads Project, het nieuwste Interregproject.

Dat werd bekend bij de officiële aftrap van dit Vlaams-Nederlands project. Het is één van de weinige mogelijkheden voor bedrijven om bij een grensoverschrijdende samenwerking risicodragend kapitaal aan te trekken.

Erik van Oorschot, directeur new business development bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij in Den Bosch, ziet deze subsidie niet als het belangrijkste aspect. ‘De samenwerking tussen bedrijven is het belangrijkste. Want het idee achter dit project is dat er in de regio veel kennis en technologie beschikbaar is, maar dat deze onvoldoende vermarkt wordt. ‘

Vermarkten van kennis

Projectmanager Erik Duijsens zegt dat de nadruk in het CrossRoads Project ligt op het vermarkten van kennis.  ‘De focus is rendement.’ Waardecreatie door nieuwe technologie. Deze moet op een van de vijf domeinen van toepassing zijn: remote diagnostics, embedded vision, nanomaterialen, inkjettechnologie en oppervlaktebehandeling en materiaaltechnologie. Paul Witte, directeur branches van FME, vindt de domeinen goed aansluiten op de negen sectorgebieden die de regering onlangs in de bedrijfslevennota heeft geïntroduceerd.

Ruim budget

De stichting CrossRoads, die het project uitvoert, beschikt in totaliteit over een budget van 8,5 miljoen euro, waarvan 3 miljoen door de deelnemende bedrijven zelf ingebracht moet worden. De stichting subsidieert goedgekeurde projecten voor een totaal bedrag van 3 miljoen euro. Daarnaast is er nog 2,5 miljoen euro over voor onder meer proeftuinen bij de vijf hogescholen die aan het project meedoen.

Kansrijke producten

Doelgroep van CrossRoads zijn Zuid-Nederlandse en Vlaamse mkb-bedrijven uit de maakindustrie. Bedrijven die een idee hebben om samen met anderen een innovatie om te zetten in kansrijk product op een van de vijf domeinen, kunnen vier keer per jaar een projectvoorstel indienen: 1 juni, 1 september, 1 december en 1 maart. Deze zomer wordt al de eerste tranchesubsidie verdeeld.