Dashboard helpt mkb-bedrijven sturen op brede productiviteit

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Hoe kunnen mkb-maakbedrijven hun veerkracht vergroten in een snel veranderende wereld? Een nieuw ontwikkelde tool helpt bedrijven in de sector om niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal hun prestaties te verbeteren. Het dashboard is het resultaat van een tweejarig actieonderzoek van onder meer Avans Hogeschool en Midpoint Brabant.

Tags:
Foto: Midpoint Brabant

De arbeidsproductiviteit in het mkb staat al langer onder druk. In tegenstelling tot grotere bedrijven, hebben kleinere ondernemingen vaak minder middelen om te investeren in verduurzaming of sociale innovatie. Het project ‘Brede productiviteit door de ogen van de mkb-maakindustrie in Midden- en West-Brabant’ beantwoordt de vraag hoe mkb’ers hun economische, ecologische en sociale waarde kunnen versterken.

In vier masterclasses gingen 22 mkb-maakbedrijven actief aan de slag met het meervoudig waardecreatiemodel ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ van Paul van Ruijten. Sandra Doeze Jager, projectleider en associate lector bij Avans: ‘Dit actieonderzoek helpt voor het eerst mkb-ondernemers in de maakindustrie om echt breder te kijken en nieuwe kansen en risico’s te identificeren.’

Zes vormen van waarde

Deelnemers leerden hoe zij waarde kunnen creëren op zes gebieden: financieel, geproduceerd, intellectueel, menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal. Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance & Accounting bij Avans Hogeschool, zegt daarover: ‘Dit model helpt bedrijven waarde te creëren op zes gebieden.’ Onder begeleiding van experts ontdekten ondernemers hoe ze hun strategie konden verbreden met oog voor maatschappelijke impact.

Daarnaast ontstond tijdens het traject een netwerk waarin mkb’ers, onderzoekers en adviseurs elkaar inspireerden. De aanpak gaf ruimte voor het uitwisselen van praktijkervaringen en het vormen van nieuwe samenwerkingen.

Een impressie van het dashboard. (Foto: Midpoint Brabant)

Praktijkervaringen

Het waardecreatiemodel werd onder meer toegepast door hightechbedrijf Smink Group. Studenten van Avans onderzochten hoe het bedrijf met voorspellende data beter kan inspelen op veranderingen in klantvraag. Steelstone legde de nadruk op duurzaamheid en goed werkgeverschap. Met investeringen in groene energie, hergebruik van materialen en een fijne werkomgeving, werkt het bedrijf aan toekomstbestendige groei.

Praktisch hulpmiddel

De inzichten uit het actieonderzoek zijn gebundeld in een praktisch dashboard. Hiermee krijgen ondernemers beter zicht op kansen en risico’s, zodat ze strategische keuzes kunnen maken die passen bij brede productiviteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Saskia Boelema, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, benadrukt het belang van de aanpak: ‘De aanpak is praktisch en concreet voor het mkb. Ze zorgt ervoor dat jouw organisatie voorbereid is op eisen voor de CSRD-duurzaamheidsrapportage. En draagt bij aan nieuw verdienvermogen en een duurzame en inclusieve maakindustrie in Brabant.’

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *