De Cromvoirtse zet stap vooruit in de plaatbewerking

Met de investering in twee plaatlasers en 10 meter hoge platenmagazijnen met 930 palletplaatsen heeft De Cromvoirtse een stap vooruit gemaakt naar de volledig geautomatiseerde plaatwerkfabriek.

Het bedrijf heeft gekozen voor twee Bystronic CO2-lasersnijmachines, een 6 kW Bystar 4020 en een 4,4 kW Byspeed Pro 3015. In combinatie met twee volledig geautomatiseerde platenmagazijnen van Kasto werkt deze cel manloos voor het snijden van plaatmateriaal tot 25 mm dik.

Software

‘Het unieke aan deze lasersnijcel is dat we nu ook restanten kunnen hergebruiken. De productie van steeds kleinere series levert steeds meer restmateriaal op. We wisten dat er wereldwijd geen enkele partij is die restanten geautomatiseerd kan verwerken, maar dat wilden we wel in onze nieuwe aan te schaffen lasersnijcel’, aldus Van den Hurk. ‘We hadden daar wel een visie op en daarmee zijn we gaan op pad gegaan. In softwareontwikkelaar ISD vonden we de partij die samen met Kasto wilde meedenken over deze uitdaging. Dat is een deels softwarematige oplossing geworden met hulp van vision en vacuümhefsystemen, meer wil ik er niet over kwijt’, zegt Van den Hurk. Deze oplossing levert volgens hem naar schatting 7 tot 8 procent minder afval op. En op een totaal van vele honderden tonnen schroot, betekent dat er behoorlijk wat tonnen minder staal, aluminium en roestvaststaal ingekocht hoeft te worden. Tel uit je winst.

Een volgende stap die het bedrijf op korte termijn nog wil maken, is de verwerking van geperforeerde plaat. ‘Doordat we nu werken met vacuümhefsystemen, kunnen we deze plaat niet handelen. Geperforeerde plaat verwerken we daarom nu nog handmatig maar dat denken we op termijn te gaan automatiseren met vorkgijpers’, weet Verschuuren.
Overigens is het Kasto platenmagazijn zo opgesteld dat ze indien nodig ook de aanvoer zouden kunnen verzorgen naar de kantafdeling. ‘Het is nu nog niet actueel maar het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst de afkantpersen ook gaan automatiseren door deze te koppelen aan het platenmagazijn’, vertelt Verschuuren.

Piekvraag

‘Met de investering in twee plaatlasers en een geautomatiseerd platenmagazijn spelen we in op de piekvraag uit de industrie´, vertelt Van den Hurk. ‘Kijk, vult mededirecteur Verschuuren aan, ‘een OEM’er of producent kan op basis van piekvragen eigenlijk niet efficiënt investeren in een machinepark. Dat is een van de redenen dat ze deze werkzaamheden uitbesteden. Met onze specialisatie kunnen wij dat wel. We maken geen samengestelde delen, maar kunnen plaatmateriaal, buis, koker en strip snijden, kanten, zagen, afbramen en stralen, meniën en coaten. In feite stellen we voor de klant een bouwpakket van plaat en/of buis samen die er dan zijn product mee samenstelt’, aldus Verschuuren. Een bijkomend verschijnsel is volgens Van den Hurk de seriegrootte, die steeds kleiner worden tot enkelstuks. Hij noemt als voorbeeld een producent van maaiboten voor het maaien van onder meer de slootkant. ‘Vroeger bestelde deze klant zijn plaatmateriaal voor de productie van tien boten. Nu krijgen we tien maal één order waarvan elke order ook nog verschillend is omdat het is afgestemd op de eisen van de verschillende eindgebruikers.’


Als een terugkerende uitdaging noemen Van den Hurk en Verschuuren de aanlevering van 2D en 3D tekeningen. ‘Bij de aanvragen om een offerte, krijgen we de bijbehorende tekeningen niet altijd in één keer goed aangeleverd. Om er voor te zorgen dat we de tekeningen toch goed krijgen aangeleverd, hebben we een supportmedewerker aangetrokken die de klant begeleidt in het aanleveren van de juiste en correcte tekeningen. Onze ervaring is dat we nieuwe klanten alleen bij de eerste opdracht moeten begeleiden, bij een vervolgopdracht hoeft dat niet meer.’
De Cromvoirtse is sowieso betrokken bij de problematiek rondom de gegevensoverdracht in de plaatbewerking. Als één van de twaalf bedrijven en met penvoerder Federatie Metaalplaat FDP zijn ze betrokken bij het Innovatie Prestatie Contract (IPC) DSX-standaard. Deze IPC die sinds vorig jaar april loopt, heeft als doel een standaard (DSX = Digital Sheet eXchange) voor de gegevensoverdracht in de plaatbewerking te ontwikkelen. De verwachting is dat binnenkort de eerste resultaten worden gepresenteerd.

Academy

De Cromvoirtse heeft sinds kort een speciaal programma voor haar klanten, de Cromvoirtse Academy. In dit programma leren we de klanten optimaal gebruik te maken van onze machines en productiemogelijkheden. Verschuuren: ‘Sinds 2013 nodigen we klanten uit om deel te nemen aan een programma op het gebied van inkoop of engineering. We leren klanten hun producten slimmer te engineeren en onze mogelijkheden qua machines etcetera optimaal te benutten. Ook kunnen we hen ondersteunen bij het gebruik van onze webportaal.

Webportaal

Zoals bekend werkt De Cromvoirtse al ruim vijf jaar met een webportaal waarop iedereen zijn te bewerken plaatmateriaal kan bestellen. Na de invoer van de bewerkingen rolt dan binnen enkele minuten een maatwerkofferte in de mail.
Het calculeert volledig geautomatiseerd, alle handels- en maatwerkmogelijkheden. Daarbij kunnen de volgende bewerkingen worden uitgevoerd: snijden, zagen, knippen of kanten. Daarvoor kunnen probleemloos naast DXF ook 3D STEP files worden geupload. Bij een akkoord wordt de bestelling in twee werkdagen geleverd, bij kantbewerkingen komen daar dan nog twee à drie dagen bij. In feite en als het ware bedient de klant via het webportaal zo de nieuwe lasercel.

De Cromvoirtse

Bystronic

Kasto