De groei van de Nederlandse industrie vlakt iets af en daalt van 55.2 naar 53.7

De groei van de productie was de kleinste in vijf maanden, maar nog steeds behoorlijk. De nieuwe orders lieten eenzelfde beeld zien, want dit was de kleinste stijging in acht maanden. Ook de groei van de export orders was kleiner dan in februari.

Beperkt

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de derde maand op rij en het sterkst sinds juli vorig jaar. De werkgelegenheid daalde voor de tweede keer in drie maanden, zij het beperkt.

De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten steeg, maar wel in de kleinste mate in acht maanden. De voorraad gereed product veranderde nauwelijks. De gemiddelde levertijden waren opnieuw behoorlijk langer, maar namen minder toe dan in februari. De inkoopprijzen daalden licht en voor het eerst in zes maanden.

Lagere toename

De verkoopprijzen namen voor het eerst in drie maanden toe, maar deze stijging bleef beperkt. Er was in maart opnieuw sprake van een groter aantal ontvangen nieuwe orders, maar deze toename was wederom lager dan het topniveau van december en de kleinste in acht maanden.
De producenten van kapitaalgoederen zagen de grootste stijging van het aantal nieuwe orders, gevolgd door respectievelijk de producenten van consumptiegoederen en die van halffabricaten.

Personeel

De personeelsbestanden bij de Nederlandse productiebedrijven daalden in maart voor de tweede keer in drie maanden. Dit werd zichtbaar in de seizoensmatig aangepaste Werkgelegenheid index die onder de geen-veranderingsgrens van 50.0 uitkwam. Het banenverlies bleef echter beperkt. Een aantal panelleden gaf aan dat de kleinere personeelsbestanden het gevolg waren van maatregelen ter verbetering van de efficiëntie.

Verkoopprijzen index

De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector stegen in maart voor de eerste keer in drie maanden. Deze stijging was echter gering, zoals bleek uit de seizoensmatig aangepaste Verkoopprijs index die slechts licht boven de geen-veranderingsgrens van 50.0 uitkwam. Het overgrote deel van het panel (ruwweg 87 procent) gaf aan dat de verkoopprijzen gelijk waren gebleven.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 dagen ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

2 dagen ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

2 dagen ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

3 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

3 dagen ago